Denne sommeren har jeg blant annet besøkt Milano og det som er en av mine desiderte favorittbyer, Barcelona. Her handler det alltid mest om mat og drikke og det gode liv, men det finnes også mange spennende kulturelle begivenheter i de to byene. I år har jeg sett to kule utstillinger, Punk in Britain i Milano og Vibracions Prohibides i Barcelona. Begge utstillingene kan oppleves frem til slutten av august, så har du ferie til gode eller allerede planer om å dra til en av de to byene, bør du kjenne din besøkelsestid.

Begge utstillinger bærer sine navn med rette. Punk in Britain er en (nesten) ren fotoutstilling, der et knippe sentrale fotografer som opererte i London i årene 1976 til 1978 er representert med fantastiske bilder av blant annet Sex Pistols og Siouxsie & The Banshees. Fotografene er Simon Barker alias SIX, Sheila Rock, Ray Stevenson, Karen Knorr, Olivier Richon og Dennis Morris, og i tillegg ser vi videoklipp av John «Boogie» Tiberi og grafiske verker av Jamie Reid som er mannen bak Sex Pistols’ coverkunst, inkludert det ikoniske «portrettet» av dronning Elisabeth II.

Utstillingen foregår i Galleria Carla Sozzani som ligger vegg i vegg med bokhandelen i andre etasje av det fantastiske mote/restauranthuset 10 Corso Como rett ved den vakre gamle byporten Porto Garibaldi. Da vi besøkte galleriet ble vi møtt av klassisk punk og new wave fra høyttalerne, blant annet «2-4-6-8 Motorway» med Tom Robinson Band og Sex Pistols’ «Anarchy In The U.K.», akkurat slik seg hør og bør. Noen vil kanskje synes det er underlig med en utstilling av denne typen i slike mondene omgivelser, men som det sto skrevet i gjesteboken da vi kom, «Punk is dead, but we don’t fuckin’ care!» – kunne ikke sagt det bedre selv. Det skal dessuten legges til at Vivienne Westwood har egen butikk noen meter lenger opp i gata, og hun var jo som kjent punkens store motedronning som designet klær for Sex Pistols-manager Malcolm McLarens butikk SEX.  Her er utstillingens hjemmeside.

Ray Stevenson tok dette fantastiske bildet av Vivenne Westwood som danser til Sex Pistols i London i 1976. Foto: Erik Valebrokk
Ray Stevenson tok dette fantastiske bildet av Vivenne Westwood som danser til Sex Pistols i London i 1976. Foto: Erik Valebrokk

Vibracions Prohibides i Barcelona ligger i kultur- og arkeologisenteret i den gamle markedshallen i den (litt for) populære bydelen El Born. Navnet betyr enkelt og greit «forbudte vibrasjoner» på katalansk, og viser platecovere som ble sensurert i Spania på 60- og 70-tallet. Mange er velkjente sensurobjekter også fra andre land, som The Jimi Hendrix Experience’ Electric Ladyland og Scorpions’ überdrøye Virgin Killer, men jeg skvatt da jeg så Leonard Cohens New Skin For The Old Ceremony i sensurert versjon der de to kvinnelige englene som koser seg hadde fått en ekstra vinge tegnet over kjønnene. I den grad man tror på engler er da også denne tegningen med ett blitt anatomisk misvisende, men det var tydeligvis best at bluferdige katolikker ble spart for spott av dette slaget. Her er utstillingens hjemmeside.

Både Punk in Britain og Vibracions Prohibides varer til og med søndag 28. august. Klikk deg gjennom bildekarusellen øverst i bildene for flere smakebiter.

Les også: Barcelonas beste frokoststed

Yes, we do! Foto: Erik Valebrokk
Yes, we do! Foto: Erik Valebrokk