Både Bruno Mars og Anderson .Paak har på hver sin side mer enn antydet sin kjærlighet til 70-tallets soul, funk og disco, men med samarbeidsprosjektet Silk Sonics første single «Leave The Door Open» går de to hakket lenger enn bare å være «inspirert». Dette er en låt som byggekloss for byggekloss synes konstruert av en endeløs rekke klassiske virkemidler fra den slickeste delen av 70-tallets soulkatalog, fra Marvin Gayes seksuelt ladete soveromsklassiker «Let’s Get It On» til Barry Whites skamløse invitter i sanger som «Can’t Get Enough Of Your Love, Babe» og «You’re The First, The Last, My Everything», fra The Delfonics’ silkemyke «Didn’t I (Blow Your Mind This Time)» og The Stylistics’ «I’m Stone In Love With You» til Ann Peebles’ forulempede, men breiale «I’m Gonna Tear Your Playhouse Down».

«Leave The Door Open» er tre måneder inn i 2021 årets soleklart beste låt. Så langt. Et helt album kalt An Evening With Silk Sonic er på trappene, og gudene vet hvilke andre perler det kan inneholde. Dessuten finnes jo ganske mange andre folk som er flinke til å sette sammen toner til magi, det må sies. Likevel blir jeg overrasket om det kommer mange låter i 2021 som matcher «Leave The Door Open». Jeg ønsker meg rett og slett ikke noe mer av en låt enn det jeg får her. «Leave The Door Open» er musikalsk perfeksjon.

Men jeg skal hilse og si den er inspirert av mye fint. Jeg skal glatt innrømme at jeg ikke er noen ekspert på soulmusikkens herlige verden, men jeg er veldig glad i den. På slutten av 60-tallet startet den å frigjøre seg fra sine to hovedretninger – den popinspirerte Motown-soulen og den hardere, mer r’n’b-inspirerte Stax-soulen – og inkorporerte i økende grad jazz. Den utviklet seg videre og ble til funk og disco, og på veien dit fikk vi Marvin Gaye i ny drakt og Philly Soul og Barry White og veldig mye annet fint.

Jeg har laget en spilleliste som nå teller godt over 100 klassikere – og som jeg helt sikkert vil utvide etter hvert. Her får du alle sangene nevnt innledningsvis, du får perler fra The O’Jays, Bloodstone, Earth Wind & Fire, The Tower Of Power, Harold Melvin & The Blue Notes, The Chi-Lites, Smokey Robinson & The Miracles, Billy Paul, The Persuaders, The Manhattans, The Five Stairsteps, The Spinners og mange flere. Det skal innrømmes at de kvinnelige artistene er i mindretall – dette var langt på vei et musikalsk spor utforsket av menn – men perler med The Three Degrees, Love Unlimited og Jean Carn er på plass sammen med allerede nevnte Ann Peebles og enkelte andre. Det er kun to «hvite» innslag her. Det åpenbare er Daryl Hall & John Oates, mens jeg bare måtte ta med Flight Of The Conchords parodiske «The Most Beautiful Girl (In The Room)» helt til slutt. Den newzealandske komikerduoen har med den laget en perfekt pastisj som viser veien fra Marvin Gaye til Prince.

Jeg har valgt å utelate neosoul med mange av de samme referansene som Silk Sonic fra listen. Derfor finner du kun musikk laget fra slutten av 60-tallet og frem til 1979 (med unntak av Flight Of The Conchords), og ikke ellers åpenlyse kandidater som Tony! Toni! Toné!, Leela James, Amy Winehouse eller for den saks skyld R. Kelly som også har leflet mye med denne typen soul.

Med det er det bare å ønske god og smooth fornøyelse. Nyt musikken!

Sjekk også: That Sweet Soul Music