Enkelte sjangere er mer iørefallende enn andre, og jeg bare spør: HVEM i alle dager liker ikke god soulmusikk? Sangere som Otis Redding, Marvin Gaye, Sam Cooke, Aretha Franklin, Diana Ross og Smokey Robinson er blant de mange utsøkte artistene som gjennom sine fantastiske avleveringer og innlevelse i musikken gjør verden til et adskillig bedre sted.

Soul eller sjel, hva er vel det? Dette uhåndterlige begrepet benyttes for å beskrive en eksistens inni hver og en av oss som ingen helt vet hva er, men som i Alejandro González Iñárritus film 21 Grams defineres ved vekten vi mister når sjelen forlater kroppen i dødsøyeblikket. Men med sjel – eller soul – menes også noe som virkelig har trøkk bak seg, noe som kommer innenfra og som vitner om en helt spesiell innsats eller helt spesielle evner. Som i soulmusikk der begrepet er uttrykk for at man synger på en spesielt «sjelfull» måte eller «vrenger sjela». Noe mer presist ble merkelappen benyttet som en referanse til den mer gospelpregede, sekulære musikken som Amerikas svarte befolkning ble kjent for på 1940- og 1950-tallet.

Soulmusikk kan være så mangt, men tar du utgangspunkt i de to selskapene Tamla Motown og Stax, kan du trekke linjer til det meste av det som egentlig betyr noe. Stax var hjemstavnen til Otis Redding, Sam & Dave, Booker T. & The M.G.’s (verdens beste husband), Wilson Pickett, Carla Thomas, Isaac Hayes og mange andre, og i forlengelsen av dette kom eierskapet gjennom Atlantic Records til å tilføre Aretha Franklin, den kanskje største kvinnelige vokalisten verden har hørt noen gang. Atlantic var også der den store Ray Charles hørte hjemme. Motown kunne skilte med Marvin Gaye, The Supremes, Mary Wells, Smokey Robinson & The Miracles, The Temptations, The Four Tops og en haug andre. Det var en hitfabrikk som virkelig betød noe.

60-tallet var den store tiden for soulmusikken, men røttene strekker seg selvfølgelig lenger tilbake, og mange mener Ray Charles er den store gudfarskikkelsen der veldig mye har sin opprinnelse. Vi skal heller ikke undervurdere betydningen av Sam Cookes stemme. Det er mulig at Otis Redding vrengte sjela mer, men ingen har noen gang sunget vakrere enn Sam Cooke.

Les også: The Commitments er en av de store soulfilmene – satt til Dublin

Men historietimen skal vi la ligge i denne omgang. Dette skal kun handle om de gode låtene, og tanken er at denne listen skal inneholde den virkelige kremen av soulmusikken, de aller mest kjente og de viktigste låtene, men også en god del mer ukjente ting som enten er sentrale innen sjangeren uten å ha blitt store hits eller bare treffer meg med full tyngde av forskjellige, uforklarlige årsaker slik det er med musikk og dens mystiske og magiske iboende kraft. De fleste sangene er fra 60-tallet, men det er også en god del 70-tallssoul her, i tillegg til noen nyere ting med blant annet A Girl Called Eddy, Amy Winehouse, R. Kelly, Leela James, Leon Bridges og andre som har tatt tak i den klassiske soulmusikken i moderne tid. Jeg har til og med tatt med svenske Veronica Maggios «Måndagsbarn» som jeg mener passer perfekt inn i selskapet, språket til tross. Dessuten kan du høre det som for meg er den beste nye låta – uavhengig av sjanger – så langt i 2021, «Leave The Door Open» med Silk Sonic, det nye bandet til Anderson .Paak og Bruno Mars. SOM jeg gleder meg til albumet!

Dette er en spilleliste som stadig utvides. Den er på nesten 400 titler, men mer kommer. Som det står i skrivende stund har du nesten 21 fantastiske timer med jublende fine soullåter liggende foran deg. Det er musikk som vibrerer i hvert fiber av kroppen, umulig å forholde seg likegyldig til, og da er det bare for meg å ønske god fornøyelse. Dette er musikk som varmer og trøster i en strevsom tid.

Sjekk også: Eriks elementære countryskole i ti leksjoner