I går publiserte bloggen Bortebest.no en kommentarartikkel med tittelen «Hva gjorde du i Venezia, Camilla Pihl?», der Vibeke Montero, den ene av de to jentene som driver bloggen, gikk i strupen på Camilla Pihl og den norske utgaven av det kjente motemagasinet Elle. Bakgrunnen var at Elle har laget en artikkel med bloggeren Pihl der hun «deler sine aller beste tips og de kuleste adressene i byen hun omtaler som helt magisk». Med unntak av å omtale Venezia som magisk, mener Montero at Pihl bommer på de aller fleste punkter. I tillegg påpeker hun at reportasjen er et samarbeid mellom motehuset Louis Vuitton og Elle og at du som leser kun oppdager det «hvis du lener hodet nitti grader mot venstre og henter frem lupen». Det er to bilder av Camilla Pihl i reportasjen, der hun bærer på godt synlige Louis Vuitton-vesker.

Reportasjen i Elle er såpass snuskete presentert at den stiller alle oss som er profesjonelle reisejournalister i svært dårlig lys. Hadde enda Elle og Pihl kunnet by på noen «hemmelige» tips slik de mer enn antyder, ville det vært så sin sak, men når førstegangsreisende Pihls beste tips blant annet viser seg å være den overfylte Markusplassen og det ubrukelige turisthølet Harry’s Bar er det langt på siden av hva som er greit. Jeg synes rett og slett det er helt supert at Vibeke sier fra.

Les hele kommentaren til Vibeke her.

Men som jeg innledningsvis spør: «Hvem og hva er Bortebest.no?» Med fare for å ikle meg en smule inhabilitet vil jeg påstå at Bortebest.no er Norges beste reiseblogg. Det sier jeg ikke fordi jeg selv har bidratt der med noen spillelister, men fordi jentene som driver den, Vibeke og Inga Ragnhild Holst, er to av landets beste reisejournalister som i løpet av litt under et års drift har vist seg virkelig i stand til å formidle gode reisetips. Og det i en form som er mye løsere, mer leken og fargerik enn hva de to jentene kan formidle i en mer tradisjonell reisereportasje. Noe av det beste og mest originale på bloggen er spalten «Drit i det», der også Camilla Pihl-innlegget er plassert, hvor jentene stikker hull på en del klassiske myter og turistfeller og blottlegger driten for hva den er, nemlig drit. Sånt ser du ikke mye av i en vanlig reisereportasje.

Her skal du få et "hemmelig" Venezia-tips. Ristorante Lineadombra er ikke anbefalt i Elle-saken, og der får du servert helt fantastisk sjømat i like fantastiske omgivelser. Jeg vet ikke om denne skøyeren jobber der fremdeles, da bildet er tatt for noen år siden, men restauranten eksisterer stadig. Foto: Erik Valebrokk
Her skal du få et «hemmelig» Venezia-tips. Ristorante Lineadombra er ikke anbefalt i Elle-saken, og der får du servert helt fantastisk sjømat i like fantastiske omgivelser. Jeg vet ikke om denne skøyeren jobber der fremdeles, da bildet er tatt for noen år siden, men restauranten eksisterer stadig. Foto: Erik Valebrokk

Vibeke og Inga har mange års fartstid som frilansjournalister for en lang rekke publikasjoner, og jeg har hatt gleden av å reise med dem mange ganger. Med selvsyn har jeg sett hvor dyktige og profesjonelle de er, og selv om jeg ikke kjenner like godt til alle norske reiseblogger, er jeg freidig nok til å utrope Bortebest.no til best i klassen.

Så kan man saktens diskutere hvem som mest fortjener skytset fra Vibeke, Elle eller Camilla Pihl, men som hun sier: Sorry girl, when you mess with Venezia, you mess with me.

Jeg kunne ikke sagt det bedre selv!

Les også: En studie i elitisme og fornærmelser