Julemusikk, dere! ‘Tis the season to be jolly, og overalt hvor vi snur oss blir vi surere og surere av stadige avspillinger av «Last Christmas», «Driving Home For Christmas», «Mary’s Boy Child» og så videre. Det går på humøret løs noen ganger, og selv jeg med min forkjærlighet for musikk som hører julen til blir lei.

Men er du som meg også glad i countrymusikk finnes håp. Det er nesten dekning for å si at alle countryartister i løpet av karrieren spiller inn minst en juleplate, og bredden er større enn man kanskje ville tro. Riktignok har det for lengst gått inflasjon i versjoner av «I’ll Be Home For Christmas», «Blue Christmas» og «O Little Town Of Bethlehem», men svært mange (gode) countryartister og/eller -låtskrivere har spilt inn fine originalsanger. I år har jeg laget en spilleliste med 100 countryjulelåter, både velkjente og ihjelspilte låter som de allerede nevnte, og sanger ikke fullt så mange kan på rams. Ved å holde meg til countryartister blir det også litt færre dombjeller enn det normalt er på slike spillelister, og det vil nok mange sette pris på.

Min aller største julefavoritt – uavhengig av sjanger – er «Colorado Christmas». Den er helt eksepsjonelt sentimental og følgelig også dønn «julete». Den ble skrevet av en herre ved navn Steve Goodman, og jeg hørte den første gang med det legendariske countrybandet Nitty Gritty Dirt Band på en samleplate utgitt på slutten av 1980-tallet. Fortellerpersonen i sangen befinner seg i et solstekt Los Angeles på julaften og lengter hjem til «the closest thing to heaven on this planet anywhere, is a quiet Christmas morning in the Colorado snow». For meg blir det simpelthen ikke jul uten denne, selv om jeg faktisk aldri har satt mine ben i Colorado. Jeg skjønner bare så inderlig godt den bunnløse, triste lengselen som ligger i sangen.

Merle Haggards «If We Make It Through December» er kanskje den mest hjerteskjærende julesangen av dem alle. Den er sunget fra perspektivet til en fabrikkarbeider som har mistet jobben og er blakk som en kirkerotte, ute av stand til å gi sin lille datter den julen hun ønsker seg. Selv om den er sentimental, er det samtidig en sang vi bør lytte til. Den sier noe om overfloden mange omgir seg med, mens andre befinner seg nettopp i den situasjonen at de hverken har råd til juletre, presanger eller ribbe. Tematisk sett er dette for øvrig countrymusikk skåret inn til beinet.

Ellers finner du sanger nye av året som Kathleen Edwards’ strålende antijulesang «It’s Christmastime (Let’s Just Survive)», Kacey Musgraves’ «Glittery» som er en duett med popstjernen Troye Sivan, og «Snowqueen Of Texas» med Molly Burch, side om side med klassikere av typen «Christmas In Prison» (John Prine), «So Much Wine» (The Handsome Family) og «Pretty Paper» (Willie Nelson).

Det blir både god og dårlig stemning av slikt, og selv med versjoner av «Jingle Bells», «Away In A Manger» og de andre velkjente sangene synes jeg denne countryjulelista er blitt skikkelig fin. God fornøyelse!

Sjekk også: Årets beste låter 2019