«Siste dag før pensjonistalderen. Da skal jeg spille, skrive, synge og reise rundt.» Dette sto å lese på Henning Kvitnes’ facebookprofil i går. I dag fyller han 62 og er således potensiell AFPer. Men Henning, som har truet med å trekke seg tilbake fra musikken før, har tydeligvis ingen planer om å gjøre det riktig ennå. Kanskje han en dag blir en rockens Kjell Bækkelund med ymse «avskjedskonserter», men foreløpig altså ikke. Takk for det.

Så gratulerer med dagen, Henning! Jeg har fulgt musikken din fra du debuterte på plate med Norges på den tiden barskeste band The Young Lords i 1980, og mesteparten av tiden har det vært en stor glede.

I anledning dagen har jeg oppdatert spillelisten jeg lagde til 60-årsdagen for to år siden, enkelt og greit ved å legge til to låter, slik at den nå teller 62. Jeg har dessverre ikke hatt tid til å forberede en ny tekst, så jeg gjentar derfor – med ørsmå justeringer – det jeg skrev sist. Det er liksom ikke stort som har forandret seg utover at to år er gått, så det spiller nok mindre rolle. Here we go:

Er det én ting som skal sies i anledning 62-årsdagen er at Henning Kvitnes har fortjent en pust i bakken. Selv om det har vært både opp- og nedturer i sangkatalogen hans og enkelte perioder avgjort har vært mer spennende å følge enn andre, har vi her å gjøre med en mann som har skrevet så mange gode låter at det var vanskelig for meg å begrense meg til et utvalg på 62 når jeg nå skulle lage en spilleliste.

Da han en gang for alle bestemte seg for å skrive låter på norsk med albumet Bare vente litt på sjelen i 2004, ble han også ganske snart et slags folkeeie. Etter en del vingling mellom norsk- og engelskspråklige tekster var det som han omsider tok et valg, og det gjorde seg også positive utslag på kvaliteten. Den ble herfra – og har vært det hele veien siden – adskillig jevnere enn opp til da. Han ble også såpass populær at han i større grad enn mange andre som har deltatt kunne forsvare en plass i TV-programmet Hver gang vi møtes.

For øvrig må jeg nevne at «Big Burden», åpningssangen fra Same Shit, New Wrapping, det ene albumet han spilte inn og ga ut med bandet The Young Lords i 1980, fremdeles er en av mine favorittpoplåter skrevet av en nordmann. Den er under tre minutters ungdommelig new wave-perfeksjon og ga støtet til en lang karriere med kremlåter. Kvitnes dannet deretter bandene Saturday Cowboys, Henning Kvitnes’ Next Step og Little Eden, før han bestemte seg for at det var soloartist han skulle være med platen Veien hjem i 1991.

Denne spillelisten inneholder sanger fra samtlige av Hennings plater, med unntak av Open Roads, det andre Next Step-albumet fra 1984, som ikke er tilgjengelig for strømming. Jeg skulle gjerne også hatt med nydelige «Til fots over Grønland» med den fantastiske tekstlinjen «til fots over Grønland i londonklær», men den er kun å finne på samleplaten På godt norsk (2003) som heller ikke er tilgjengelig.

Men nå, musikken. Kos dere med 62 prima Kvitnes-klassikere på denne dagen. Og enda en gang; Grattis, Henning!

Sjekk også: Nydelig låt fra Erik Lukashaugen