Jeg innrømmer det mer enn gjerne: Jeg digger disco! Men, det er kanskje på tide å bytte ut de evinnelige spillelistene fulle av «Staying Alive», «Dancing Queen», «Play That Funky Music», «Ring My Bell» og så videre med noen andre? For noen uker siden – ganske nøyaktig 30. desember – var Helle og jeg i Reykjavik der vi så Sigur Rós spille på hjemmebane i konserthuset Harpa. Hva det har med disco å gjøre kan du lure på, men her er storyen:

Etter konserten dro vi videre ut på byen og havnet på restauranthuset Hverfisgata 12 og bestilte en flaske vin på det som heter No Name Pizza. Vinen – en forholdsvis enkel albariño – smakte utmerket, men da vi fikk summet oss etter den fantastiske konserten ble jeg oppmerksom på de helt andre tonene som strømmet ut fra høyttaleranlegget og oppmerksom på en DJ som sto ved siden av baren.

Les også: Anmeldelse av Sigur Rós-konserten

Det var disco så det holdt, gitt! Men hva var det egentlig vi hørte? Den ene perlen kom trillende etter den andre uten at jeg ante hva det var. Omsider fikk jeg tatt frem telefonen og startet opp Shazam-appen på telefonen. (Vet du ikke hva Shazam er har du gått glipp av noe. Det er en app som tar opp en liten snutt av den sangen du hører og samkjører den med en enorm database for så å identisere den. Geniale greier og til stor hjelp når du snubler over noe du liker, men ikke aner hva er.) Og da fikk jeg vite hva vi hørte på. Det var Silver Connection her og Sylvester der, en gammel Stevie Wonder-låt jeg ikke kjente (pre-disco, skal sies, men den passet inn), en ditto Barry White-låt, og så videre.

Sjekk Helles Reykjavik-guide her

Mesteparten av det vi hørte var for meg totalt ukjent og veldig bra. De spilte høyt der vi satt, og jeg nektet å gå. Helle var trøtt, men lot seg heldigvis overtale til å bli mye lenger enn hun egentlig ville. Resultatet ble at jeg kom hjem med oppunder 20 «nye» discoperler og fikk veldig lyst til å finne flere. Det har jeg nå gjort. Spillelisten inneholder nå 50 fete låter (49 i Tidal), hvorav de fleste er ren disco eller funk, samt at det vel er et par houselåter her som glir sømløst inn i helheten. Jeg har også tatt med min store favoritt «Calling All Hearts», en låt av DJ Cassidy med Robin Thicke og Jessie J som er fra 2014, men den er så vintage disco at den passer suverent.

Veldig mye av dette er obskurt så det holder (opp med en hånd, alle som kjenner Kio Amachree eller Sharon Redd), og kun noen få låter var kjent for meg fra før. Jeg har lett rundt på nettet og funnet masse gøy, men ga meg da jeg hadde 50 låter. Se dog ikke bort ifra at denne listen kan bli lenger etter hvert. Har du tips til kule låter som ikke går igjen på alle klassiske discosamlinger eller -spillelister, så kom gjerne med dem.

Sjekk også: Den ultimate, «vanlige» discolisten

Men nå altså, en liten runde eller, mer presist, fem timer med disco for viderekomne. Skru opp så høyt du kan og start festen!