New York Dolls-vokalist David Roger Johansen ble født for 70 år siden i dag i Staten Island, New York City til irsk-amerikansk mor og norsk-amerikansk far, derav navnet. Selv om ikke New York Dolls hadde en spesielt lang karriere, markerte bandet seg kraftig i det gryende protopunkmiljøet i byen som ga dem navn, med de to platene New York Dolls (1973) og Too Much Too Soon (1974). Fulle av energi og rock’n’roll-øs er de blitt stående som bautaer som fortjener sin plass ved siden av Iggy & The Stooges, Patti Smith Band, Ramones og så videre. Riktignok ble bandet gjenforent i 2006, men det er de to klasiske platene med Johnny Thunders, Sylvain Sylvain, Jerry Nolen og Arthur «Killer» Kane som blir husket.

David Johansen har også hatt en solokarriere verdt å skrive hjem om, og dessuten utgitt plater under alter egoet Buster Poindexter. Her har han hatt anledning til å vise sin forkjærlighet både for latinomusikk, gammel jumpblues og ragtime, jazz og pop, og selv om ingenting utenom New York Dolls kan kalles direkte skjellsettende, har han da skrevet en og annen perle, slik som «Melody», «Funky But Chic», «Heart Of Gold» og min favoritt «She».

Jeg har laget en spilleliste med et lite utvalg sanger fra hele Johansens karriere med alle disse og mye annet snadder. At nesten hele debuten til New York Dolls er med på listen skulle for øvrig bare mangle. FOR en plate det er!

Sjekk også: De 100 beste platene fra 2010-tallet