Hvem skulle tro at Madonna Louise Veronica Ciccone er 60 år i dag? Den evigunge superstjernen, bedre kjent som kun Madonna, har gledet oss med noen av de fineste popsinglene som er å få kjøpt for penger siden hun debuterte med «Everybody» i 1982. Ikke at så mange fikk med seg den da den kom, men det tok ikke lang tid før hun ble en av 80-tallets virkelig store navn. Med andrealbumet Like A Virgin fra 1984 eksploderte det rundt henne, og siden har hun knapt sett seg tilbake.

Det skal sies at Madonna har hatt sine kreative nedturer hvor karrieren tilsynelatende har gått på sparebluss, men hver gang har hun kommet tilbake med store ting, redefinert seg selv som artist med en seriøs sans for timing og en puls på tidsånden som ikke er annet enn imponerende. Det skal sies at det har gått litt skeis med de to siste platene, MDNA (2012) og Rebel Heart (2015), men er det én ting jeg har lært meg av å følge Madonnas karriere så er det at hun aldri bør undervurderes. Hun kan komme tilbake med sin beste plate før vi vet ordet av det, såpass uforutsigbar er hun.

La oss dog ta høyde for at hun har sine beste år bak seg. I så fall har hun etterlatt seg en katalog de fleste popartister bør misunne og beundre. Få artister kan notere seg for så mange og så gode suksesser som «Like A Prayer», «Papa Don’t Preach», «Live To Tell», «Deeper And Deeper», «Vogue», «Hung Up», «This Used To Be My Playground», «Ray Of Light», «Justify My Love» og «Beautiful Stranger», for bare å ha nevnt noen ytterst få. En og annen vellykket coverversjon har det også blitt, og selv den litt cheezy tolkningen av Don McLeans «American Pie» har en viss sjarm.

Jeg kunne holdt på i det uendelige med å skrive om Madonna, men jeg tror det er like greit at vi lar musikken gjøre resten. Her er mine 60 Madonna-favoritter, ikke rangert. For en samling sanger, sier jeg bare. Gratulerer med dagen!

Sjekk også: Minnealbum fra Øyafestivalen