På denne dagen i 1954 ble Declan Patrick MacManus født på St. Mary’s Hospital i Paddington i London, og mindre enn 23 år senere debuterte han med albumet My Aim Is True under artistnavnet Elvis Costello. Det kom som et friskt pust på samme tid som punken eksploderte i England. Costellos låter var frenetiske og ble til dels også spilt ganske raskt, men var noe helt annet enn hva artister som Sex Pistols, The Damned og The Jam bød på.

Med årene har Elvis Costello vært innom svært mange sjangere og vært totalt uforutsigbar og tilsvarende kompromissløs. Han har gjort country, pop, klassisk, jazz, hip hop og en hel masse annet, og i sum er katalogen hans noe av det mest varierte noen artist har laget. Han har da også samarbeidet med så forskjellige folk som Allen Toussaint, Burt Bacharach, The Roots og Brodsky Quartet. Det spørs vel nesten om det finnes artister som har gitt ut plater de siste 43 årene som er like spennende som Elvis Costello? Det er i så fall ikke mange.

Da jeg skulle sette sammen en spilleliste med de beste Costello-låtene antok den litt vel store proporsjoner, og da jeg glatt passerte 100 slo det meg at jeg heller fikk samle mine 66 favoritter i anledning 66-årsdagen, inkludert enkelte covere andre artister har gjort, som for eksempel Robert Wyatts nydelige versjon av «Shipbuilding» (utgitt før Costellos egen) og Everything But The Girls tolkning av «Almost Blue». Det skal sies at katalogen hans på strømmetjenestene er rotete, og langt ifra er komplett, så noen perler er fraværende. Likevel tør jeg påstå at denne spillelisten er blitt helt ellevilt bra. Her er blant annet «Alison», «Watching The Detectives», «I Want You», «Peace In Our Time», «Sulphur To Sugarcane» og «The Other Side Of Summer», og da sier det i grunnen seg selv at du har noen vellydende timer i vente.

For øvrig kommer Costello med en helt ny plate 30. oktober, med tittelen Hey Clockface. Tre låter er allerede sluppet, og de lover slett ikke verst.

God fornøyelse, og gratulerer med dagen!

Sjekk også: Er dette årets gladeste låt? Matias Hilmar Iversen kliner til