Hva kan jeg vel si? Jeg er mann, og menn elsker kjøttboller. Sånn er det bare. Vi elsker kjøttboller i alle tenkelige og utenkelige varianter, kokt eller stekt eller grillet, i tomatsaus med pasta eller som innhold i en saftig baguette, som tyrkisk köfte eller lette kyllingkjøttboller. Det er nesten alltid godt.

Jeg er som mange vet gift med en av Norges dyktigste matbloggere, Helle som driver HellesKitchen, men av og til må selvsagt også jeg trå til på kjøkkenet. Jeg har kanskje et begrenset repertoar, men jeg er iallfall god på én ting – kjøttboller.

Og har du forresten fått med deg at Oslos første kjøttbollerestaurant (!) åpnet sist helg? Les mer om Meatballs her.

Eriks velsmakende Midt-Østen-kjøttboller

1 kg medisterdeig (du kan også bruke deig av kylling, lam eller okse og få et utmerket resultat med disse smakene)

1 stort egg

En håndfull brødsmuler trukket i melk

Salt og pepper

2-3 ts spisskummen

Alt blandes godt sammen med hendene. Bruk en stor bolle og kna egg, brødsmuler og krydder inn i deigen. Ha i salt, pepper og spisskummen etter smak, men du bør ha minst 2 teskjeer spisskummen for at den skal gi nok smak.

Rull ut små kjøttboller med en diameter på ca. 2-3 cm på et brett, fyr opp stekepanna med litt smør og nøytral olje, skru ned til litt over middels varme og stek bollene brune på alle sider. Ha dem over i en ildfast form etter hvert som de blir ferdige og putt dem i ovnen på 150-160 grader så de skal bli gjennomstekt. La dem stå i 10-15 minutter.

Jeg serverer disse kjøttbollene med flådde paprikaer og bulgur. Slik gjør du:

En avlang rød paprika per person er bra. Legg så mange du trenger på et bakepapir i ovnen på 250 grader. La dem stå til du ser de blir brune og skinnet begynner å sprekke, og snu dem underveis. Dette tar ca. en halvtime, så det er lurt å ha gjort dette før du setter kjøttbollene i ovnen. Når de er ferdige tar du dem over i en plastbeholder eller lignende med et lokk og lar stå i fem minutter. Da kan de flås. Bruk fingrene så paprikafiletene ikke går i stykker. Blir det for varmt for deg kan du hjelpe til å løsne skinnet med en kniv, men vær varsom så filetene beholder formen.

Bulgur koker du omtrent som ris. Blandingsforholdet vann og bulgur er 2:1, og etter at vannet er kokt opp skrur du ned til lav varme og har i bulguren. Fres også en finhakket sjalottløk eller to i en panne, finhakk noen usaltede pistasjer og litt chili. Alt dette vender du forsiktig inn i bulguren når den er ferdig for å gi ekstra smak og fluffiness.

Simsalabim, du har et deilig kjøttbollemåltid med smak av Midt-Østen. God apetitt!

Les også: Bli en medistermester du også