Ole Kirkeng
«Double Shift»
(Die With Your Boots On Records)
[usr 6 text=»false»]

Ja, det må jeg si! Med årelang rutine, studier ved Berklee College of Music i Boston, supportturneer for Courtney Marie Andrews og Molly Tuttle, selveste Susan Rogers (Prince’ personlige tekniker i årene 1983-88) som mentor, og i tillegg en lavmælt og svært iørefallende firespors EP i bagasjen, er Ole Kirkeng tilbake i Norge. Han debuterer nå «på ordentlig» med singlen «Double Shift», en ren maktdemonstrasjon av en poplåt som nesten 100 prosent sikkert vil gi ham et skikkelig dytt i retning berømmelsens tinder. Eller…?

Vi får se. Verden har aldri vært et spesielt rettferdig sted, og større talenter enn Ole Kirkeng har måttet kjempe seg gjennom en artistkarriere som burde vært en dans på roser, men snarere har vært gråt og tenners gnissel. Og det å tro at noen blir superstjerner bare fordi du selv synes de er store begavelser, har jeg for lengst lært meg bare er tull. Men likevel, fra tid til annen dukker det opp musikere og artister som har det lille ekstra som jeg tror skal til. Ole Kirkeng er en av disse. Basert på fire tidligere låter og den nye singlen føler jeg meg trygg på at dette er et navn mange vil kjenne innen «rimelig» tid.

Der 2018-EPen People & Places var fire sanger for kassegitar eller piano, er «Double Shift» et helt annet beist. Den er mer som et beskjedent drønn, når fullt band sparker i gang med et arrangement som umiddelbart får deg til å tro du hører en ny single med The Cure. Bassen til Tor Egil Kreken (Darling West) og gitarene til co-produsent Øyvind Røsrud Gundersen (Siri Nilsen, Hanne Kolstø, m.fl.) og Ole selv, og til en viss grad også trommene til Thomas Gallatin (Darling West), tar deg rett inn i en krysning av Cure-låter som «Inbetween Days» og «Lullaby». Når Ole Kirkeng begynner å synge befinner vi oss derimot langt unna Robert Smith, både hva stemme og tematikk angår.

«Double Shift» er en oppunder fire minutter lang, eksepsjonelt velskrevet liten poplåt om å være far til en liten jente. Rent kompositorisk er det ikke godt å si hva man skal sammenligne den med – det er liksom så mye – men hvis du forestiller deg en kombinasjon av The Cure på sitt mest melodiøse og Fountains Of Wayne, med en anelse inspirasjon fra stødige singer/songwritere som Nick Lowe og Ray Davies, er du ikke fullstendig på jordet.

Det er noe veldig selvsikkert over «Double Shift», en form for tidløs kvalitet som får meg til å tro at vi skal leve godt med denne sangen over tid. Ole har en veldig fin stemme med en avslepen, men stødig avlevering. Han virker ekstremt trygg foran mikrofonen. Det flotte arrangementet kan tilskrives et musikerlag som iallfall basert på denne ene låta ser ut til å gi det lille løftet som trengs og rommer nok spennende detaljer til at du til stadighet plukker opp nye kvaliteter ved sluttresultatet.

Nå til det «kontroversielle» spørsmålet «Er dette americana?» Det er blitt en vedtatt sannhet at den norske americanascenen både er blomstrende og variert, noe jeg selv har bidratt kraftig til å poengtere i forskjellige sammenhenger. Ole Kirkeng er femte signing til americanaselskapet Die With Your Boots On Records (som fra før huser Malin Pettersen, Signe Marie Rustad, The Northern Belle og Embla And The Karidotters) og passer avgjort inn i selskapet. Felles for alle artistene på DWYBO er at de følger en «klassisk» låtskrivertradisjon, men også at de har varierte musikalske nedslagsfelt som gjør dem til en slags sjangermessige nomader. Særlig har Malin og Signe vist at de kan bevege seg friksjonsfritt på tvers av sjangere, og hele miljøet (som også teller mange andre artister) er variert og mangefasettert. For ordens skyld skal det legges til at Ole den siste tiden har vært Louiens musikalske sidekick under hennes konserter.

I dette perspektivet kan nok Ole Kirkeng klassifiseres som en americanaartist, men «Double Shift» er først og fremst pur, gitarstyrt, jublende fin popmusikk. Jeg mener, hvem liker ikke det!

Det er en stor glede å presentere denne sangen eksklusivt for leserne av Mitt liv som Erik i dag, før den blir tilgjengelig i alle kanaler i morgen. I februar kommer Oles første fysiske 12-tommers EP. Det skal bli spennende.

Sjekk også: Fantastisk julesingle fra The Northern Belle