The Northern Belle
«(Dim Down) The Christmas Lights»
(Die With Your Boots On Records)
[usr 6 text=»false»]

Jeg har prøvd å holde igjen en stund, men nå er det ikke lenger fnugg av tvil om at førjulstiden er innledet også for mitt vedkommende. I forrige uke dumpet en diger pakke med årets julehefter ned i posten, jeg kjøpte min første pose julemarsipan, den første julebrusen drakk jeg for mange uker siden, og da jeg før Halloween var unnagjort skulle handle pynt for å dekke et høstbord, var det bare så vidt jeg fant noe som egnet seg blant alle juledekorasjonene. Årets første (?) juleplate, Dolly Partons A Holly Dolly Christmas, kom helt i starten av oktober, men jeg nektet å spille den før i forrige uke (den hørtes ikke bra ut, om du skulle lure), og i ukene siden har det kommet stadig flere juleplater og ikke minst enkeltstående låter. Si hva du vil, men Covid-19, hvordan den enn vil arte seg i ukene fremover, vil ikke stanse julen. Selv ikke Grinchen fikser den biffen.

Men hva skal man så si når The Northern Belle slipper sin første offisielle julesingle? Hverken julehefter, julemarsipan, julebrus, julepynt eller julemusikk har så langt klart å lokke meg ut på julekjøret, men når Stine Andreassen synger «Let’s dim down the Christmas lights, dance a little closer tonight» og Johanne Flottorp drar til med hardingfela i sedvanlig supercatchy The Northern Belle-stil, er det gjort. De som kjenner meg vet at jeg er glad i jul generelt og julemusikk spesielt, men det holder fint med adventstiden og juledagene. Jeg trenger ikke over to måneders julefeiring. Litt under to måneder, derimot, når et av mine norske favorittband rører på seg, blir tydeligvis en helt annen sak.

«(Dim Down) The Christmas Lights» er akkurat litt under tre minutter med pur countrylykke i juleskrud. Med hardingfele som «hemmelig våpen» og arrangementet for øvrig trygt forankret i countrymusikkens mangeårige tradisjon for iørefallende julesanger det lar seg gjøre å danse til, er det rent musikalsk et tilbakeblikk for Stine og bandet hennes. Vi må tilbake til singlen «Bad Habit» fra 2016, sluppet mellom deres første og andre album, for å finne maken til countryfest fra denne kanten. På sine to nyeste plater har «Belle» utvidet nedslagsfeltet betydelig, og «(Dim Down) The Christmas Lights» er et nostalgisk tilbakeblikk på hvor bandet opprinnelig kom fra.

Teksten er litt «frekk». Den blir mer «I Saw Mommy Kissing Santa Claus» for voksne – med en god del sprit og et løfte om sex – snarere enn tja… «Holly Jolly Christmas». Når snøstormen kommer farende og man må holde seg inne, er det tid for å slå av telefonene, åpne en flaske gin, finne frem karaokemaskinen og se hva som skjer.

Til tross for den rotnorske hardingfela må vi til USA for å sammenligne Belles countryjul med andre julelåter rent musikalsk sett. Du skal ikke utelukke at Stine har hørt juleplater med for eksempel George Strait, Nitty Gritty Dirt Band, Loretta Lynn, Kenny Chesney og selvfølgelig Dolly Parton, og at dette er inspirasjoner som ligger og lurer bak der et sted. Besetningen på låta er den vante, med Bjørnar Ekse Brandseth på elgitar og dobro, Ole André Sjøgren på kassegitar, Yngve Jordalen og Svein Inge Bjørkedal på bass og trommer. Vokalen tas som alltid hånd om av Stine med Marie Tveiten og den felespillende Johanne Flottorp på harmonier, og i anledning julen gjester Marcus Forsgren med høytidsstemte bjeller.

Det er bare å ta det inn over seg: Jula er her!

«(Dim Down) The Christmas Lights» er ute i alle strømmetjenester på fredag, men du kan høre den eksklusivt her på bloggen frem til den tid.

Sjekk også: We Wither, We Bloom – anmeldelse av The Northern Belles siste plate