Min utmerkede kollega Geir Rakvaag fra Dagsavisen, en av landets beste, mest kunnskapsrike og dessuten triveligste musikkjournalister, gjør i sin faste lørdagsspalte Lydhørt et nummer ut av at det til uka er 50 år siden verden fikk vite at The Beatles var oppløst. I den anledning presenterer han sine 20 favorittlåter fra verdens beste band. Det vil si, han presenterer 22 favorittlåter ved å jukse litt. The Beatles var jo blant de bandene som virkelig kunne levere doble A-side-singler som heller ikke kom med på albumene deres, så Geir har kostet på seg to av disse, og da merkelig nok ikke «Strawberry Fields Forever»/«Penny Lane». Ham om det.

Det er lett å forstå at han valgte å jukse litt. Blant The Beatles’ 188 egne låter og 25 coverlåter som de spilte inn i sin samtid, er det nesten ikke svake øyeblikk å finne. Å begrense seg til 20 – eller 22 – favoritter blant disse er ingen enkel øvelse. Er det et sted det passer å benytte uttrykket «kill your darlings» er det i denne utvelgelsen.

Da The Beatles-katalogen julen 2015 omsider ble tilgjengelig i strømmetjenestene ble jeg utfordret av en venninne til å sette sammen min Topp 25-liste, og nå som Geir har presentert sine 22 favoritter syntes jeg det var på tide å presentere dem på nytt. At bare syv låter er på begge lister sier mer om The Beatles’ ellevilt mange klassikere enn om Geir eller min gode smak eller mangel på sådanne. Jeg har ikke et vondt ord å si om noen av de sangene han har valgt ut, men vi har altså forskjellige favoritter. Her er mine 25 eviggrønne valg, og ja, jeg savner mange, inkludert flere fra Geirs liste.

Sjekk også: R.I.P. Adam Schlesinger – verdens beste låtskriver du aldri har hørt om