Det er så mye musikk og så lite tid. Forholdet mellom timer i livet og timer innspilt musikk går grelt i livets disfavør, og føles ikke så rent lite bittert noen ganger. Jeg har det strengt tatt også på samme måte i forhold til bøker jeg gjerne skulle lest, filmer og TV-serier jeg skulle sett, kunst jeg skulle fordøyd og mye annet. Livet.com står ofte i veien for mer lystbetonte gjøremål, men heldigvis er det mulig å opprettholde en viss balanse i ubalansen, om du forstår. Alt er snakk om prioriteringer, og særlig musikk er enkel å kombinere med andre sysler. Muligens ikke alltid i den dypeste respekt for musikken og dens utøvere og komponister, men det lar seg iallfall gjøre å spille musikk mens du vasker huset, kjører bil, har selskap eller jobber. Konsentrasjonen er muligens andre steder når du holder på med andre ting enn kun å lytte, men for egen del er dette «redningen», en måte å få inn mest mulig musikk på, og som oftest får jeg da også med meg hvorvidt det er musikk jeg vil bruke mer tid på eller ikke.

Ha meg unnskyldt disse betraktningene som strengt tatt ikke berører musikken jeg skal skrive om her – for min del, altså. Imidlertid er det slik at med tanke på hvor mye innspilt musikk som eksisterer sier det seg selv at mesteparten av den er ukjent for de aller fleste. Derfor gir jeg den som er interessert nå et innblikk i 100 låter som har betydd mye i mitt eget liv og som neppe er musikk «alle» kjenner. Det er klart det finnes unntak. Noen få litt over gjennomsnittlig kjente låter finner du her, som for eksempel U2s «Like A Song» (som jeg ikke klarer å fatte hvorfor ikke kom på single), Yazoos «Ode To Boy» og Assemblys «Never Never» (begge skrevet og fremført av Vince Clarke med henholdsvis Alison Moyet og Feargal Sharkey på vokal), Sweets «Love Is Like Oxygen» og The Motors’ «Airport». Men felles for disse som en gang har fått mye oppmerksomhet er at de er litt glemt og kan ha godt av å ha blitt hørt av nye lyttere eller gjenoppdaget av gamle lyttere.

Denne spillelisten med 100 «ukjente» sanger er til dere som føler for å få noen nye lytteropplevelser – av gammel dato – og følgelig er den også veldig mye for meg selv. Jeg har hatt det veldig gøy med å sette den sammen og trålet gamle favoritter på jakt etter de helt rette låtene og det jeg synes er blitt en god miks. Her er veldig mye britisk postpunk, litt ordentlig punk, country, pop, rock, synthpop, disco og så videre, og noen kresent utvalgte norske innslag, fra Im Nebel til Ingrid Olava. Noen innslag av nyere dato finner du også, blant annet flotte sanger av James Yuill, Rainy Milo og Bright Light Bright Light som fortjener et større publikum. Jeg må vel også strengt tatt presisere at musikken her langt ifra er ukjent for alle, men jeg tror likevel det er dekning for å si at den er ukjent for «de fleste».

Et ironisk poeng er for øvrig det at jeg synes denne spillelisten er blitt så bra at den glatt overskygger mitt egentlige behov for mer musikk jeg ikke har hørt før. Jeg må bare spille mine 100 «ukjente» perler én gang til. Og enda en gang. Og… Altså, jeg håper du finner noe nytt du liker her. God fornøyelse!

Sjekk også: Den beste nye musikken fra september