Ikke alle finner det like lett å be om unnskyldning. Selv synes jeg ikke det er så krevende, men spør Sylvi Listhaug. Spør Trond Giske. Spør Kristian Tonning Riise. Spør Donald Trump! Særlig politikere synes å slite fælt med å si unnskyld på en ordentlig måte.

Om dagens «uforbeholdne» unnskyldning Listhaug åpenbart er presset til å komme med er ektefølt, skal jeg ikke stille meg til doms over, men gjennomgangsmelodien i saker som denne er uttalelser av typen «Jeg vil unnskylde overfor dem som føler seg såret over kommunikasjonen i denne saken.» (Listhaug) eller «Det aller viktigste for meg er å si at jeg tar sterk selvkritikk for episoder der jeg ikke har vært bevisst nok på min rolle og maktposisjon, spesielt i sosiale og private sammenhenger.» (Giske)

I begge tilfeller hadde det strengt tatt vært ganske mye ryddigere å si «unnskyld». Det er ikke kjempevanskelig. Det er et beskjedent lite ord på åtte bokstaver, som vi lærer i ung alder, men enkelte mennesker har kanskje glemt det?

Sjekk også: De 100 beste EBTG-sangene

I voksenoppdragelsens navn har jeg derfor laget en ørliten spilleliste med temaet, hvori også opptatt tilgivelse. Tilgivelse er som vi vet unnskyldningens viktigste sparringspartner. Er de to på parti er det meste i orden.

Jeg har funnet 52 sanger (bare 48 av dem i Tidal, så unnskyld for det) slik at Sylvi Listhaug, Trond Giske og andre med behov for det kan studere én sang i uken gjennom et helt år. I løpet av den tiden innbiller jeg meg at det skal være mulig å lære seg den for oss andre så enkle handlingen det er å si unnskyld, eller eventuelt slik Siv Stubsveen for mange år siden oppfordret til på TV: «Tilgi meg!»