Det er ikke så rent få blant oss som er rystet inn til dypet av våre sjeler – store ord, I know – over at amerikanerne sist høst klarte kunststykket å stemme frem the manchild Donald Trump som sin 45. president. Jeg oppfatter ham som livsfarlig, totalt uberegnelig og helt uten impulskontroll, med en del karaktertrekk som ikke akkurat gjør ham til et stort menneske, milevis unna hva embedet han bekler krever. Han er som en fireåring med veldig stor makt, og listen over alt det sjuke han så langt har sagt og gjort er så lang at jeg ikke aner hvordan jeg skulle begynt om jeg prøvde.

Men om han er en liten mann, leder han like fullt en stor nasjon. Jeg er glad i Amerika, amerikanere og amerikansk kultur og nøler ikke med å gratulere med nasjonaldagen. For 241 år siden, 4. juli 1776, underskrev representanter for 13 kolonier uavhengighetserklæringen som fristilte dem fra Storbritannia. Erklæringen ble kimen til den nasjonen som i hele etterkrigstiden har vært «leder av den frie verden», men som med den sittende presidenten ikke lenger ser ut til å være seg det ansvaret bevisst.

Se også: Den beste nye musikken i juni

I anledning av at våre allierte i vest i dag feirer 241-årsdagen, har jeg samlet 241 låter som på forskjellig vis enten dokumenterer livet i Amerikas forente stater eller er representert ved artister som er såpass til bautaer at de har en udiskutabel posisjon innen republikkens musikkhistorie. Blant disse er Bruce Springsteen, Bob Dylan, Marvin Gaye, Jackson Browne, Billie Holiday, Miles Davis, John Coltrane, Johnny Cash, Roy Orbison, Dixie Chicks, Jimi Hendrix, Public Enemy, N.W.A., 2Pac, Outkast, Nanci Griffith, Nina Simone og Father John Misty, og, kanskje mer overraskende for noen, Taylor Swift, Miley Cyrus og Madonna. Det er selvsagt også fullt mulig å finne andre sanger som burde vært med, og mange vil sikkert synes det er for mange countrylåter med her. Jeg har nødvendigvis også funnet plass til en haug protestsanger og har en sterk mistanke om at president Trump ikke vil synes stort om noen av dem.

Se også: Den beste sommermusikken samlet i én deilig liste

I all ubeskjedenhet synes jeg det er blitt en fin og forholdsvis representativ liste, selv om det sikkert er sanger jeg har glemt. Jeg har også inkludert noen norske sanger for å gi litt ekstra farge, samt enkelte klassikere om USA sett utenfra som The Clash’ «I’m So Bored With The U.S.A.» og 10ccs «The Wall Street Shuffle».

Gratulerer med dagen, USA! Elsker deg, på godt og vondt.