Siden det tar veldig mye tid og ressurser å lage en skikkelig musikalsk adventskalender har jeg bestemt meg for å poste noen av de fineste bidragene fra årene 2015-2017 da en rekke flotte norske artister skrev om sine favorittjulesanger for leserne av Mitt liv som Erik. Og hvem vet? Kanskje blir det helt nye bidrag til neste år? Den som lever får se.

I luke nummer 20 i min resirkulerte adventskalender finner vi den enestående Malin Pettersen. Mye har skjedd i hennes liv siden hun valgte sine favorittjulesanger her på bloggen i 2016 og hun var frontfigur i Lucky Lips. For eksempel har hun rukket å bli Norges kanskje mest kjente navn innen den stadig ekspanderende americanasjangeren, en bragd hun har begått med to soloalbum, en EP, en samarbeidsplate mellom Lucky Lips og Amund Maarud, vært del av Robert Moses And The Harmony Crusaders (gled dere til deres nye album som sannsynligvis kommer i andre halvdel av 2021), bidratt på flere andre utgivelser og selvsagt hatt det fantastiske radioprogrammet Kåbbåi på NRK P13 som dessverre avvikles over nyttår på grunn av budsjettkutt. Shame!

I høst kom hennes andre soloalbum, aldeles nydelige Wildhorse, som jeg belønnet med seks gnistrende stjerner og med glede plasserte på fjerdeplass over årets beste albumutgivelser. Avslutningssangen derfra, «Queen Of The Meadow», nådde 16. plass på listen over årets beste låter. Det er jo heller ikke snaut, men så er ikke det Malin driver med snaue saker heller.

Det er på tide å finne ut hva som er Malins favorittjulesanger, eller rettere sagt, hvilke de var for fire år siden. Spillelisten finner du nederst på siden, men først Malins kommentarer:

«The Christmas Song» – Nat King Cole og «Winter Wonderland» – Dolly Parton
Begge disse pleide jeg å synge på juleavslutninger og lignende ved i hvert fall et par anledninger gjennom skolegangen. Begge versjonene er på en juleplate som har fulgt meg gjennom store deler av oppveksten, såpass lenge at jeg har lært meg hva deler av tekstene har betydd mer og mer for hvert år. Og ja – før noen setter spørsmålstegn ved det – nå har jeg skjønt hele i en god del år.

«Deilig er jorden» – Sølvguttene
Min tonedøve mors favoritt. Hun synger den likevel vakrere enn noen andre. Innimellom er hun heldig og treffer noe som ligner på en annenstemme, og da er det jul i heimen. (Mor har godkjent denne offentlige avsløringen om hennes tonedøvhet)

«Fem Minutter Til» – Eli og Theodor
Det er mye fra oppveksten min her ser jeg, og det viser bare hvor glad jeg er i stemningstradisjoner og jul. Denne kommer fra kassetten Julestri og adventstid hos Eli og Theodor som jeg hører på HVERT år, fortsatt, når jeg pynter juletre. Og aldri før. Jeg håper mine barn digger’n også slik at jeg kan begynne å si at det er de som hører på den, for nå begynner det kanskje å bli litt rart?

«Silver Bells» – Bob Dylan
Som jeg nevnte tidligere er jeg meget glad i tradisjoner og jeg var skikkelig usikker da Dylan slapp julealbum. Ikke fordi jeg trodde det ikke kom til å være bra, men jeg var redd for at min huspartner skulle digge det og at jeg liksom ikke fikk det helt til fordi det var nytt. Heldigvis digget vi det begge to, og der var en ny tradisjon skapt.

«Fairytale of New York» – The Pogues feat. Kirsty MacColl
Den andre favorittjulelåta til mor, også en jeg har vokst opp med. Og hallo! Den er jo bare så veldig bra på så mange måter.

«Daddy’s Drinking Up Our Christmas» – Bill Kirchen
Denne forbinder jeg med «Jule Opry» på Buckley’s sammen med pappa, A-11 og gjester. Tore Andersen som gjør den og «Watching The Snow». Det er sånne ting man aldri glemmer.

Silent Night: Songs For Christmas – Mahalia Jackson (hele albumet)
Denne flyttet inn i tradisjonene mine i det jeg flyttet inn hos min tradisjonsdeler. Han fortalte at dette albumet var hans ultimate julealbum, og jeg må innrømme at jeg er tilbøyelig til å være enig. Herrejemini og halleluja fra denne gudløse – det er så utrolig bra.

«Sonjas sang til Julestjernen» – Hanne Krogh
Som liten pleide vi alltid å dra på Reisen til Julestjernen på Nationalteateret, og jeg husker jeg drømte om å en eller annen gang få spille Sonja – veldig mye nettopp på grunn av denne sangen. De senere årene har jeg også blitt godt kjent med filmen, men nostalgien og julemagien fra de aldri tapte minnene fra teaterforestillingen vil alltid ha en spesiell plass i min jul.

«(There’ll Be) Peace In The Valley (For Me)» – Elvis Presley
Kunne valgt mange julelåter gjort av Elvis. Mye godt å ta av. Og dette er en av dem.

Bonuslåt: «River» – Joni Mitchell
Da jeg hørte denne låten for første gang ble jeg fanget av hvordan teksten utviklet seg linje for linje, vers for vers. Hvordan det føltes så utrolig selvfølgelig at Mitchell var så ærlig med nettopp meg, og fortalte oss alle noe veldig sant og ekte fra sitt liv. Både da, og nå, har jeg tatt meg selv i å bli overrasket over hvordan hennes personlige tanker og abstrakte bilder kan føles så ekstremt tilnærmelige og overførbare. Som om jeg skjønner akkurat hva hun mener selv om jeg aldri har tenkt på det før. Og når jeg tenker meg om, er det vel derfor Joni Mitchell er Joni Mitchell. Og derfor «River», for meg, er en av verdens aller beste låter. Fordi den utspiller seg i julen hører jeg alltid ekstra mye på den da. Da føler jeg at jeg er i samme “tidssone” som Mitchell var da hun skrev den.