Siden det tar veldig mye tid og ressurser å lage en skikkelig musikalsk adventskalender har jeg bestemt meg for å poste noen av de fineste bidragene fra årene 2015-2017 da en rekke flotte norske artister skrev om sine favorittjulesanger for leserne av Mitt liv som Erik. Og hvem vet? Kanskje blir det helt nye bidrag til neste år? Den som lever får se.

I luke nummer 23 i min resirkulerte adventskalender finner vi Darling West, også kjent som The Krekens – Tor Egil og Mari – med ytterligere musikere etter behov. I år ga de ut sitt fjerde album, nydelige We’ll Never Know Unless We Try, og lanserte det uhellsvangert tett opp mot koronaens inntog. Men mistet de motet av den grunn? Ikke Tor og Mari. En ting var at de var tidlig ute blant de første som holdt koronakonserter hjemme fra stua, men de har også sluppet en video hver fredag de siste 34 ukene (!) der de har gjort forskjellige coverlåter og alternative versjoner av egne sanger. Her har de invitert gjester og bandkolleger med, og gjort strålende, entusiastiske versjoner av låter så forskjellige som Radioheads «No Surrender», Bob Dylans «It Ain’t Me Babe», Dua Lipas «Don’t Start Now» og Trygve Skaugs «Våpendrager». De siste ukene har selvsagt stått i julemusikkens tegn, og de har gjort «Walking In The Air» fra filmen The Snowman, eviggrønne «Have Yourself A Merry Little Christmas», The Band-klassikeren «Christmas Must Be Tonight» og den norske folketonen «Kling no klokka». Alt ligger på YouTube og er verdt en kikk og en lytt, for å si det forsiktig.

Men nå skal vi en snartur tilbake til 2017, året The Krekens valgte ut sine favorittjulesanger for leserne av Mitt liv som Erik. Det er en nydelig liste som du finner nederst på siden, men først litt om sangene:

Dolly Parton & Kenny Rogers – «Once Upon A Christmas»
Da Mari var liten var coveret på denne plata en av hennes absolutte favoritter, og det er det vel fortsatt. Denne låta rommer alt som artworket også utstråler. Skamløs maksimalisme, countryflørt, uimotståelig julelykke.

Simen Tangen – «Old Winter»
Denne plata kunne vi ønske at flere visste om. Simen er en virkelig fin låtskriver og noe av det første han gav ut var «vintersamlingen» Winter Days and Winter Nights. Det et er vanskelig å velge ut en låt, siden alle hører sammen og skaper sammen den lune, gode julestemningen. Silje Huleboer er med gjennom hele og forgyller alt med den klare, vakre stemmen sin. Også bidrar vår egen Tor Egil med kontrabass og banjo.

Low – «Just Like Christmas»
Herlig indiejul! Bjeller og muddy bass i skjønn forening. Dette er låta man blir glad av, selv utenom sesong.

Emmylou Harris – «The First Noel»
Makan til harmonisk fryd er det vel bare Emmylou og resten av bluegrassgjengen som leverer. Plettfritt, men levende levert gjennom en hel a capella-versjon uten fancy krumspring. Bare sunget slik den skal synges.

Garness – «Mitt hjerte alltid vanker»
Er det noen som kan lage jul så er det Garness. Denne plata er en sesongfavoritt gjennom mange år. Følsomt og vakkert. Et perfekt soundtrack for en høytid der man tross alt prøver å finne roen. (Og ja, Tor Egil klimprer.)

Odd Nordstoga – «Jolevise»
Odd og alle de gode visene hans! Selv til jul stiller han opp. NRK har virkelig satt inn støtet på adventskalendere de siste årene og selv om Jul i Svingen begynner å bli gammel  er det et like fint gjensyn hver gang. Mye på grunn av soundtracket, spør du oss. Skader ikke med noen fagre Ingebjørg-triller og barnesang heller.

Sufjan Stevens – «O Come O Come Emmanuel»
For en intens, vakker julelåt. Som Sufjan gjør den beste versjonen av. Uten store pauker og volum, men med innadvendt kampånd. Den vender oppmerksomheten mot alle de som opplever eksil og søker redning, noe som jo er høyaktuelt i disse tider.

Kacey Musgraves & Leon Bridges – «Present Without A Bow»
Dette er en typisk, god Kacey-låt, bare at den handler om jul og svinger som Leon Bridges. En deilig miks som gjør det til et deilig og umiddelbart dansbart avbrekk i alt alvoret.

Ralph Stanley – «Beautiful Star Of Bethlehem»
For noen år siden valfarta vi til London for å få sett Ralph Stanley spille live, og endte med å få hilse på ham i tillegg. Det var stort! På denne låta og plata for øvrig er Keith Whitley med på vokal og gitar, og kombinasjonen er rein dynamitt!

The Band – «Christmas Must Be Tonight»
Tor Egil lar ingen spilleliste passere uten at The Band er med, og heller ei denne. Julelåt som svinger på umiskjennelig og deilig The Band-vis.

Sjekk også: Favorittjulesangene til Kenneth Norum