70 måter å tolke Bruce Springsteen på – de beste coverversjonene

Når Bruce Springsteen i dag fyller 70 år er det ikke så rent få som bør stille i nyvaskede jeans og skinnjakke for å gratulere. Arbeiderklassegutten fra New Jersey har hatt enorm betydning for rockens utvikling siden han debuterte i 1973 og er – fortjent som bare det – blitt en av verdens største artister, musikere og låtskrivere på bakgrunn av en helt enestående samling sanger. Han har berørt de fleste oppegående mennesker i besittelse av to velfungerende ører, og blant fansen er ikke bare oss vanlige folk, men også en rekke andre artister av varierende, ehh… tyngde.

Forhåpentligvis har du fått med deg spillelisten jeg la ut tidligere i dag med mine 70 favorittlåter spilt inn av Springsteen selv. Hvis ikke finner du den her. Men jeg har laget en annen liste også, med 69 sanger der andre artister tolker låtene hans pluss én – Eric Church og hans «Springsteen» – simpelthen hyller vår mann gjennom minner om en ungdomskjæreste satt til et soundtrack av Springsteen-komposisjoner.

Enkelte låter her har han skrevet sammen med og/eller for andre. Det aller mest kjente eksemplet er nok Patti Smiths «Because The Night» som de to skrev sammen og hun spilte inn til albumet Easter i 1978. Den var også del av innspillingene som resulterte i Springsteens egen Darkness On The Edge Of Town, men kom ikke med. Den ble som mange vil vite med på albumet The Promise fra 2010 med uutgitte låter fra disse. Mine tre favorittcoverversjoner er Manfred Mann’s Earth Band-versjonen av «Blinded By The Light», grensedramaet «Sinaloa Cowboys» i Crackers tapning og Johnny Cash’ tolkning av «Highway Patrolman». Sistnevnte er også gjendiktet til norsk av Roy Lønhøiden under tittelen «Jeg og Ronny», svært vellykket sådan.

Listen over artister som har tolket Bruce Springsteen er selvsagt endeløs, og jeg har ganske sikkert klart å glemme noen perler. Forhåpentligvis er de viktigste med, og hvis ikke så får vi bare fylle på etter hvert. Har du noen favoritter du mener hører hjemme her, er det bare å gi lyd fra seg.

Sjekk også: Nick Caves 62 beste låter

Skrevet av
More from Erik

Til forsvar for Bob Dylan

Bob Dylan, fersk nobelprisvinner i litteratur og en av rockens virkelige legender,...
Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.