Det kan være at våren gjør yr, men høsten har også sin effekt på menneskene. Selv om den bærer bud om vinter og kulde, er det noe med den klare luften, de vakre fargene og lukten av råtnende løv som er eksepsjonelt besnærende. Å kunne pakke seg inn i varme klær og gå en fin tur, eller fyre opp i peisen, tenne noen stearinlys og mure seg inne med god vin og god mat – høsten har sine sider.

Høsten krever selvsagt sitt eget soundtrack, og som regel innebærer det melankolske trubadurer av typen Nick Drake, Leonard Cohen og Joni Mitchell. Ikke denne gangen! Kan hende deres som oftest mollstemte sanger kler årstiden som hånd i hanske, men nå gjelder det sanger som faktisk handler om høst.

Dem er det mange av. Jeg var oppe i nesten 200, men har barbert ned til en liste på 100. Det får klare seg, og tro meg når jeg sier at mangfoldet er ivaretatt. Her er musikk med Bert Kaempfert, Rage Against The Machine, The Mamas And The Papas, Frank Sinatra, Manic Street Preachers, Lynni Treekrem, The Doors, Cannonball Adderly, Kaja Gunnufsen, Bukkene Bruse, Earth Wind & Fire, Guns N’ Roses, Max Richter, The White Stripes, Morrissey, Stan Getz, Poco, Tove Bøygard, Levi Henriksen & Babylon Badlands, a-ha, U2, Nina Simone, Poco og mange flere. Selvsagt får vi også en smakebit fra Antonio Vivaldis «De fire årstider».

Sjekk også: Hello, Operator! – spilleliste med summetone

Når jeg sier «handler om høst» har jeg inkludert sanger med titler som inneholder september, oktober og november. Ellers går det mye i «autumn» og «høst» og «haust».

Skulle du derimot foretrekke mer… la oss kalle det «tradisjonell høstmusikk», finner du det på fjorårets høstliste. Den inneholder både Drake, Cohen og Mitchell, samt en rekke andre melankolikere. For å være ærlig har listen fra i fjor en tydeligere musikalsk rød tråd, men på den annen side er årets ganske interessant. Sikkert er iallfall at bredden er enorm, og det er nok av melankoli også her. Så altså, god høst, hvordan du nå bruker den, så håper jeg musikken faller i smak.