Det begynner å klare seg nå, 2016! David Bowie, Glenn Frey, Merle Haggard og mange andre har takket for seg så langt i år, og nå er altså selveste Prince bekreftet død. Prince Rogers Nelson ble bare 57 år gammel, funnet død i sitt hjem etter influensaliknende symptomer. Dødsårsaken er ikke kjent ennå.

Herre min hatt, dette er trist. Og det er ganske mye å ta inn over seg. Helt ærlig. At musikere du har hatt et mangeårig og nært, for ikke å si intenst, forhold til dør, gjør vondt, selv om du ikke kjente dem personlig. Sånn er det iallfall for meg, og med Prince er det som å miste en veldig god venn.

En som virkelig må være knust nå er Christer Falck. Han er Norges desidert mest profilerte Prince-fan og sannsynligvis også den mest hengivne. Sammen med Petter Aagaard ga han i 2014 ut den crowdfundede fanboken Shockadelicka, der jeg og mange andre var invitert til å sette opp våre Topp 5-lister og dele noen ord om den store lille mannen med den purpurfargede gitaren. Dette er listen og hva jeg skrev:

  1. «If I Was Your Girlfriend», Sign ‘O’ The Times (1987)
  2. «When Doves Cry», Purple Rain (1984)
  3. «Mountains», Parade (1986)
  4. «Controversy», Controversy (1981)
  5. «Sign ‘O’ The Times», Sign ‘O’ The Times (1987)

Skulle jeg satt opp en Topp 5-liste med Oasis eller Celine Dion ville det vært umulig å fylle den, i Prince’ tilfelle er det en dødskjip begrensning. Du kan mene en del negativt om Prince utover 90- og 00-tallet, men han eide 80-tallet. Han var i en konstant kreativ prosess som gjorde ham til, ikke en del av den musikalske samtiden, men til den musikalske samtiden i seg selv. Purple Rain-suksessen  ga støtet til en serie plater som gikk fullstendig uventede veier, søkende, lekne og uutgrunnelige album proppfulle av skaperkraft og tøylesløs fantasi. Dessuten fremsto han med fullkommen selvsikkerhet som en Sexy Motherfucker som gjorde musikken rå, organisk og spennende. Mye rart til tross i årene siden, har han heller ikke mistet det helt. Prince skriver stadig sin egen historie, og jeg følger ham spent videre på ferden.

Vel, nå er ferden over og teppet gått ned for en fantastisk artist. Det er en trist og vond dag. Takk for noe av den beste musikken jeg har hørt i mitt liv, Prince! Tusen, tusen takk!