Hva hadde rocken vært uten gitar? Jeg kan ikke en gang begynne å spekulere over det. Gitarløs rock er så utenkelig at det går på forstanden løs, og jeg kan med hånden på hjertet – eventuelt gitarhalsen – si at noen av mine største musikalske øyeblikk er når jeg kan lukke øynene og la meg henføre av en velspilt gitarsolo – helst skrudd opp til 11. Gitarister som Jimi Hendrix, Frank Zappa, David Gilmour, Keith Richards, Chuck Berry, Pete Townshend, Neil Young, George Harrison og Eddie Van Halen er så ubegripelig viktige for rockens utvikling at det nesten ikke er gøy en gang. Jo, forresten. Det ER gøy! For øvrig er jeg smertelig klar over fraværet av kvinnelige gitarister her, og det er også åpenbart for tynt også med norske gitarister på listen.

Jeg har nå samlet en spilleliste med mine 100 favorittgitarlåter. De inneholder enten en gitarsolo som er helt vilt bra eller de er tungt gitarbaserte. Mange vil garantert savne sine favorittlåter, men dette er altså min liste. Det er heller ingen vits i å forveksle dette med et forsøk på å samle metalrockens fineste stunder selv om både Metallica, Kvelertak og Van Halen er med her. Igjen, det er mine 100 favoritter. Merk deg også at låtene som er med er rockbasert. Jeg har bevisst valgt vekk eksempelvis store jazzgitarister.

Men, jeg vil ha hjelp. Denne gangen har jeg laget to lister, en med mine 100 favoritter, og en som skal utvides til å bli den definitive gitarlisten. Begge ligger nederst i saken, først min personlige liste med undertittelen «The 100 Best», dernest den som skal utvides, med undertittel «Monster Edition». Her trenger jeg hjelp.

Alle forslag jeg finner verdige vil innlemmes i monsterlista, og jeg vil være romslig. Det er også sannsynlig at jeg kan ha glemt noen åpenbare kandidater til Topp 100-lista, og i så fall vil noen derfra kunne byttes ut. Og ikke minst, gi meg låter med gode kvinnelige rockgitarister. Og norske.

Sjekk også: Fantastiske tekster

Med andre ord, alle gode forslag mottas med stor takk, og da er det bare én ting å si: Rock on! Her er listene, både i Spotify og Tidal: