Guitars Unlimited – Verdens beste gitarlåter

Hva hadde rocken vært uten gitar? Jeg kan ikke en gang begynne å spekulere over det. Gitarløs rock er så utenkelig at det går på forstanden løs, og jeg kan med hånden på hjertet – eventuelt gitarhalsen – si at noen av mine største musikalske øyeblikk er når jeg kan lukke øynene og la meg henføre av en velspilt gitarsolo – helst skrudd opp til 11. Gitarister som Jimi Hendrix, Frank Zappa, David Gilmour, Keith Richards, Chuck Berry, Pete Townshend, Neil Young, George Harrison og Eddie Van Halen er så ubegripelig viktige for rockens utvikling at det nesten ikke er gøy en gang. Jo, forresten. Det ER gøy! For øvrig er jeg smertelig klar over fraværet av kvinnelige gitarister her, og det er også åpenbart for tynt også med norske gitarister på listen.

Jeg har nå samlet en spilleliste med mine 100 favorittgitarlåter. De inneholder enten en gitarsolo som er helt vilt bra eller de er tungt gitarbaserte. Mange vil garantert savne sine favorittlåter, men dette er altså min liste. Det er heller ingen vits i å forveksle dette med et forsøk på å samle metalrockens fineste stunder selv om både Metallica, Kvelertak og Van Halen er med her. Igjen, det er mine 100 favoritter. Merk deg også at låtene som er med er rockbasert. Jeg har bevisst valgt vekk eksempelvis store jazzgitarister.

Men, jeg vil ha hjelp. Denne gangen har jeg laget to lister, en med mine 100 favoritter, og en som skal utvides til å bli den definitive gitarlisten. Begge ligger nederst i saken, først min personlige liste med undertittelen “The 100 Best”, dernest den som skal utvides, med undertittel “Monster Edition”. Her trenger jeg hjelp.

Alle forslag jeg finner verdige vil innlemmes i monsterlista, og jeg vil være romslig. Det er også sannsynlig at jeg kan ha glemt noen åpenbare kandidater til Topp 100-lista, og i så fall vil noen derfra kunne byttes ut. Og ikke minst, gi meg låter med gode kvinnelige rockgitarister. Og norske.

Sjekk også: Fantastiske tekster

Med andre ord, alle gode forslag mottas med stor takk, og da er det bare én ting å si: Rock on! Her er listene, både i Spotify og Tidal:

Skrevet av
More from Erik

“Jeg er ikke far” – Evig barnefri

Antologien Evig barnefri med undertittel “Historier om frivillig barløshet” er ute i...
Les mer

8 Kommentarer

 • Forslag:
  The Blasters: Dark Night (elsker denne gitarlyden)
  John Mellencamp: Love and happiness (Mye å ta av , men kanskje mest i perioden med herr Grissom på gitar. Legge dessuten den ville gitarsoloen som er erstatta med trompetsolo(!!!) rundt 1:52)
  John Mellencamp: Last Chance (Pokker så vanskelig å velge, herr Grissom velter seg her i ømme gitartoner og overtoner, og øser også på)
  Warren Zevon: Disorder in the house (ikke beste Zevon-låta, men med Springsteen på gitar så blir denne knall. Rå og nydelig gitarsolo også av herr Springsteen)
  Stephen Stills: Black queen. (En dritings Stills på gitar er bedre enn de aller fleste edru! Courtesy of Jose Cuervo)
  Lucinda Williams: Essence. (En av de fineste låtskriverene jeg vet om. Rå låt, rå tekst, rå gitar. Rått og enkelt.)
  Ole Paus: Vi overlever alt! (Nydelig akustisk bluesvisepop-gitar)
  The dream syndicate: Loving the sinner, hating the (Mange å ta av i herr Wynns in produksjon. Paul B Cutler, den skarpeste gitaren i skuffen. Klassiker. Ferdig. )
  The dream syndicate: I ain’t living long this (Knall livecover versjon, ekstra spor på Ghost stories. Herr Cutler er den eneste jeg har sett / hørt brukt en pizzadeler på gitar (Sardines, 1988), og jeg mistenker han på å brukt noe lignende før herr Wynn utbryter: 3:48 “Then my split open”!)
  Steve Wynn: John Coltrane Stereo Blues (Denne finnes i uttallige versjoner på cd’er, strømmetjenester, bootlegs osv. Denne versjonen på The suitcase sessions er spilt inn på Rockefeller, husker ikke årstallet om det var 1996 eller 1997, men jeg var der.)
  Aretha Franklin: Chain of fools. (ja, kongelåt og kongestemme, men for en kongegitar! Dette må være DEN tøffeste gitarlyden.)
  The Fabulous Thunderbirds: Tuff enuff (Joda, låta er sikkert “spilt ihjel” for mange sin del, men dette er i direkte etterkommer etter blant anna gitaren på Chain of fools. Jimmie Lee Vaughn fortsetter på “less is more” sporet, imotsetning til sin bror (RIP))
  https://open.spotify.com/user/vebjornb/playlist/2Pg1TfyT2flAm9ffcO80vy?si=_hGCfAAZR0mI7oraU89sQA

 • Føler vel at «Stil Got the blues» fra Gary Moore i 1990 fortjener en plass på lista, og relativt høyt oppe…. Eller har jeg bare oversett den

   • Huff.
    ·
    To av låtene Gærri Måår trøkka ut av seg på en av dem blues-rammene hass ble så å si samtidig utgitt av Tinsley Ellis på plata Georgia Blue, på nøyaktig halvparten av tiden GM satt på ramma, men uten å etterlate seg verken vondlukt eller forstoppelse. Tross plate over skåla.
    ·
    Måår kom aldri til poenget når det gjelder blues, men det er sikkert hyggelig for mange folk som ikke kan spelle dritbra sjæl å høre noen som gjør den første og siste feilen de sjæl ønsker å gjørra om dem fikk te littegranne.
    ·
    Åsså fekkn et ras ta ignoranter til å åpne skallen for bluesen. Og avskaffelse av ignoranse er for en stor del positivt.
    ·
    [Da kan man spille av “faren for ekstremt fornærmende forsøk på elendig humor over-signalet” her]
    ·
    Kan i tillegg til Ellis-skiva anbefale albumet Showdown med kamratgjengen Albert Collins, Robert Cray og Johnny Clopeland.
    ·
    Det oppdaga jeg ene og alene pga et samarbeid mellom Alligator Records og Tuborg om sampleren …makes the blues come alive. Andre valgte vel Tuborg, tenker jeg. Jeg valgte Alligator Records.

 • “Alberts Shuffle” og “Stop” fra “Supersession” med Al Kooper, Mike Bloomfield og Stephen Stills. Ingen over og ikke så mange på siden……….. for meg.
  Kjøpte den da jeg var 14 år. Hva skal kalle dette; funky blues?
  Kanskje var dette en slags generalprøve på supergrupper som Stills, Nash & Young?

 • Arc Angels – Spanish Moon
  Arc Angels – Good Time
  Willy DeVille – Miracle
  Dire Straits – Brothers In Arms
  In Vain – Soul Adventurer
  Albert Collins, Robert Cray, Johnny Copeland (Showdown) – Black Cat Bone
  Foo Fighters – My Hero
  Jane’s Addiction – Been Caught Stealing
  Drivin’ N’ Cryin’ – Honeysuckle Blue
  Drivin’ N’ Cryin’ – Wild Dog Moon
  Drivin’ N’ Cryin’ – Around The Block Again
  David Lee Roth – Knucklebones
  David Lee Roth – Two Fools Born A Minute
  Angel City – Walking To Babylon
  Diamond Head – Am I Evil
  Smashing Pumpkins – Cherub Rock
  Smashing Pumpkins – Geek U.S.A.
  Smashing Pumpkins – Quiet
  Michael Bolton – Everybody Crazy
  Twisted Sister – I Wanna Rock
  Pixies – Debaser
  Pixies – Bone Machine
  Deap Vally – Gonnawanna
  Barren Womb – Theory Of Anything
  Ultra Vivid Scene – Blood And Thunder
  Ultra Vivid Scene – The Portion Of Delight
  Ultra Vivid Scene – Medicating Angels
  Enslaved – Axis Of The Worlds
  Trivium – In Waves
  Trivium – Dying In Your Arms
  Trivium – The Sin And The Sentence
  Trivium – Until The World Goes Cold
  Magic Pie – Motions Of Desire
  John Cougar Mellencamp – Thundering Hearts
  John Cougar Mellencamp – Rumbleseat
  John Cougar Mellencamp – Justice And Independence ’85
  Terje Rypdal – Ghostdancing
  Pat Metheny – New Chautauqua
  Pat Metheny Group – Minuano (Six Eight)
  Pat Metheny Group – So May It Secretly Begin
  Pat Metheny Group – Have You Heard
  Pat Metheny Group – And Then I Knew
  Pat Metheny Group – The Girls Next Door

  For å nevne noen.

  …og så de største av dem alle:

  Angelo Debarre – Angelo’s Caprice
  og
  Link Wray – Rumble

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.