I morgen feirer vi 17. mai, selve grunnlovsdagen da 112 betrodde menn – kollektivt kjent som eidsvollmennene – på denne datoen i 1814 underskrev dokumentet de hadde utarbeidet for å gi nasjonen Norge legitimitet og stabilitet. Det er et arbeid alle vi som bor her nyter godt av den dag i dag, og som vi i motsetning til mange andre land feirer med barnetog og ikke militærparader. Det er en dag for glede, samling og håp.

Men 112 menn, du. Norske kvinner hadde i 1814 veldig liten påvirkning på de politiske prosesser og få rettigheter. Vi er ennå ikke i mål med å sikre halvparten av befolkningen rettighetene som automatisk burde følge et demokrati, men det har heldigvis skjedd en dreining til det bedre i løpet av 209 år. Det speiles eksempelvis svært godt i musikken. For å markere nasjonaldagen har jeg satt sammen en spilleliste med 112 sanger, og helt naturlig har fordelingen mellom kvinnelige og mannlige artister lagt seg tett oppunder 50/50 med en ørliten slagside i mennenes favør, og det synes jeg er veldig hyggelig. Norske kvinner med musikalske ambisjoner har tatt sin plass i en musikkbransje som for ikke altfor mange år siden var ekstremt mye mer mannsdominert. Bra for dem, men aller viktigst er at det er bra for alle oss lyttere som er så heldige å overstrømmes av alle disse rike gavene som musikk vitterlig må sies å være.

Så til musikken. Alt på listen er hentet fra de siste seks månedene for å vise hvor godt det står til i norsk musikkliv i 2023. Her er veteraner og nykommere i skjønn forening; Bjørn Eidsvåg og Steinar Albrigtsen på den ene siden, og Blomst og Ingrid Lovise på den andre, men det er ikke noe poeng å skape skiller mellom dem heller. De 112 sangene du får presentert her er alle bra på hver sine vis, uavhengig av alder, kjønn, sjanger og andre markører. Du får country og hiphop, punk og reggae, pur pop og neoklassisk om hverandre, akkurat slik det skal være. Det er tross alt kontraster og ulikheter som gjør livet interessant. Et par av artistene her er for øvrig amerikanere – Jeff Wasserman og Tim Scott McDonnell alias Ledfoot – men de har begge grodd fast i Norge og spiller med norske musikere, så jeg synes de har hver sin naturlige plass på spillelisten. To andre – Utan Dom. og Solveig Slettahjell – synger på svensk, men det tenker jeg vi lever godt med. Mange synger jo også på engelsk uten at noen stusser over det, mener jeg.

Men altså, sjekk ut alt det fantastiske som skjer innen norsk musikk for tiden: Susanne Sundfør, Kine Nesheim, Julie Henrikke, Hilde Selvikvåg, Roger Græsberg & Foreningen, Lilja, Moonpedro & The Sinking Ship, Ane Brun, Motorpsycho, Bernhoft, Bigbang, Monica, Emelie Hollow, Haavard Mota, Olav Aas, Longfield & Super Skeleton, Klossmajor, Marte Eberson, Manna, Hoersagan, EL/NeUe, Fadnes, Fieh, Stein Torleif Bjella, Malin Pettersen, Signe Marie Rustad, Jonathan Floo & Namsfogden, Thom Hell og SÅ mange andre. Det er utrolig gøy og gledelig at så mange dyktige folk er i aksjon.

Til lykke med morgendagen, alle sammen. Spill mest mulig norsk musikk, og spill den høyt!