«Groovy, baby!» har et større innhold enn hva et skarve Austin Powers-sitat kan stille opp med. I musikalsk betydning har en god groove all makt over sine uforvarende ofre når den kommer rullende i form av en dyp, deilig bass og en fet, taktfast trommebeat. Ledsaget av en sløy wah-wah-gitar, noen hvinende orgeltoner eller en stødig blåserrekke, blir grooven nesten utenomjordisk, hypnotiserende og allestedsværende. Du slipper bare ikke unna en god groove.

De siste dagene har jeg puslet med å lage en spilleliste med noe av den mest groovy musikken jeg kan tenke meg. Jakten har ført meg i flere retninger, men kompassnålen har i størst mulig grad pekt på svart amerikansk musikk med røtter i blues og soul. Dette er «basen», men den 200 sanger lange listen (som ganske sikkert er et work in progress) inneholder en rekke forskjellige typer grooves. Her er funkgrooves og discogrooves, jazzgrooves og hiphopgrooves, men også noen mer overraskende innslag i form av låter fra artister som skiller seg klart fra utgangspunktet, som for eksempel Bel Canto, Gorillaz og George Michael. Det viser bare at grooven ikke kjenner noen grenser.

Eneste norske innslag i tillegg til Bel Canto er Bigbang som har en helt naturlig plass her. I en årrekke har Øystein Greni og hans medsammensvorne jaget den perfekte grooven, og det nye albumet Le Californie er representert med to fete låter. Ellers er det mye åpenbart; Earth Wind & Fire, Marvin Gaye, Otis Redding, Sam & Dave, Funkadelic, James Brown, Sly & The Family Stone, Curtis Mayfield, J.J. Cale, Tony Joe White, David Bowie, Prince, Sade, Dr. John, The Neville Brothers, Wilson Pickett, ZZ Top og hiphopartister som Snoop Dogg, De La Soul og Anderson .Paak.

De aller fleste låtene her er dansbare, og de som ikke er det får det likevel til å sitre godt i mellomgulvet. Skal det først være verdens mest groovy spilleliste, må det være såpass. Håper utvalget faller i smak, mangelfullt som det enda er. Denne listen kunne vært veldig mye lenger, og blir det sikkert også. Jeg må jo ha glemt ganske mange låter, mener jeg.

God fornøyelse!