Jeg kjører ikke bil selv, men jeg elsker å høre musikk i bil. Og jeg elsker sanger om livet på veien. De er veldig ofte sanger om drømmer og håp, om flukt, og om jakten på en ny og bedre tilværelse, nye muligheter. De uttrykker således dypt menneskelige behov og noe grunnleggende som bor i oss alle. Bilen, for ikke å si veien, er brukt som metafor for livet og alle dets snubleblokker og barrierer av utallige låtsnekkere i årenes løp, og klassikerne om livet på vei mot neste stopp er nærmest talløse. Her er likevel en liste med «bare» 101 slike sanger, strengt redigert og nøye utvalgt. Kan hende jeg har bommet ved å utelate ymse favoritter – og noen har jeg helt sikkert glemt i farta – men jeg kan gå god for kvaliteten på samtlige låter her. De er plukket fra bilmusikkens absolutt øverste hylle.

Det er forskjell på en god kjørelåt og en god låt som handler om å kjøre. Typiske kjørelåter finnes det uendelig mange av (du kommer langt med et visst driv), men samtlige av mine 101 utvalgte handler om bil og vei på en eller annen måte, de fleste om å bevege seg fra A til B, eventuelt bare bevege seg ned landeveien uten mål og mening. Andre igjen er mer stedbundne, i den forstand at de er sanger der bilen er et hjelpemiddel for enklere å ferdes i eget nærmiljø som i The Beach Boys’ «Little Deuce Coupe» eller Taylor Swifts «Tim McGraw». For mange vil kanskje de fineste sangene være de som handler om å forlate en trøstesløs tilværelse på jakt etter noe bedre – for eksempel Bruce Springsteens «Thunder Road» og Tracy Chapmans «Fast Car» – og andre igjen vil verdsette typiske story songs som Springsteens «Highway Patrolman» (i Johnny Cash’ definitive versjon), Stan Ridgways «Drive, She Said» og Tom Pachecos «Robert And Ramona».

Man vil med rette kunne bemerke at Roger Millers «King Of The Road» og Ry Cooders «Boomer’s Story» er togsanger og ikke bilsanger, men de handler også om livet på veien, eller kanskje mer presist om å være «på vei», om den samme frihetsfølelsen Bob Seger søker på to hjul i nydelige «Roll Me Away» og som Steppenwolf synger om i «Born To Be Wild».

I og med at denne typen sanger i stor grad tilhører en amerikansk subsjanger innen populærmusikken er mye på denne spillelisten klassisk country eller countryrelatert musikk, men jeg har også lurt inn noen norske og britiske perler. Her er for eksempel Matias Hilmar Iversens «Skåne», som handler om nettopp hvor fantastisk det er å kjøre bil og høre musikk, og Dumdum Boys’ mer metafortunge «Metallic Hvit», Tom Robinson Bands «2-4-6-8 Motorway» og It’s Immaterial’s «Driving Away From Home».

Det er vanskelig ikke å åpne en spilleliste som denne med Willie Nelsons hyllest til turnélivet, eviggrønne «On The Road Again», og jeg har valgt å avslutte med Robert Ellis’ beslektede, men usedvanlig sørgmodige «Tour Song», om hun som er igjen hjemme og søker kjærlighet i en annens favn, mens vår mann må kjøre ti timer for å spille noen få sanger før han blir sparket ut og må kjøre videre til en ny by, der atter en sliten bar med en liten scene venter. Mellom disse finner du selvsagt også Hellbillies’ «20 år på veien».

101 sanger om livet på veien, altså. Da er det bare å sette seg bak rattet, eller som Katrina Leskanich gjør i «Riding Shotgun», og som også jeg ville gjort, sette seg godt til rette i passasjersetet og la veien ta deg dit sjåføren eller forsynet vil. God tur!