Det er slutten av november, og det er ikke lenger noen tvil: Isrosene kleber seg til vinduene og winter is indeed coming. Ikke alle er like glad i mengder med snø og mørketid, men de blant oss som befinner seg i den kategorien får bare bite tenna sammen og gjøre det beste ut av årstiden. Da handler det i vesentlig grad om å holde seg inne, om å lese gode bøker, se fine filmer og selvsagt høre god musikk. Blant annet. Du kan også slenge på tjukke pledd, fyr på peisen og levende lys, god mat og drikke, så er det tilnærmet utrolig hva man kan finne seg i av faenskap fra værets side.

Og bevare meg vel, jeg er ikke noen helt i skiløypa, men jeg har alltid vært av den oppfatning at vinteren er pen å se på og at det er ganske hyggelig å gå tur til fots, så fremt man har nok klær og varme nok sko. Det er særlig givende hvis det slumper til å være sol, og da er det fint med musikk på øret. Derfor: Jeg har laget sesongens store spilleliste.

Den rommer 200 vintersanger som med en spilletid på i alt 12 og en halv time er i meste laget for én liten spasertur, men det er greit å ha litt å… øh, gå på. Her kan du høre sanger med sesongens tematikk, fra Thorbjørn Egner og Christian Hartmanns «Det snør, det snør» til Midlakes sakrale og håpefulle «Winter Dies». Mellom disse ytterpunktene finner du klassikere over en lav sko, sunget og fremført av blant annet Simon & Garfunkel, Fleet Foxes, Marvin Gaye, Jonas Fjeld, XTC, Billie Holiday, Kate Bush, Anne Grete Preus, Dollie, Lindisfarne, Torbjørn Økland, Grateful Dead, Genesis, a-ha, Elvis Costello, Josh Rouse, Marte Eberson, Dave Alvin, Ian & Sylvia, Sarah McLachlan, The White Stripes, Black Sabbath, Andreas Ihlebæk, Hoyt Axton, Taylor Swift, Ingrid Michaelson, Bing Crosby, Bruce Springsteen, Marit Larsen og selvsagt Jokke & Valentinerne. Forresten er noen få av sangene på listen blitt synonymt med julesanger uten at de egentlig er det, som «Frosty The Snowman», «Baby, It’s Cold Outside» og «Just Like Christmas».

Alt dette er da noe å varme seg på? God fornøyelse og hold ut!