For et års tid siden publiserte jeg først en, så to uker senere, enda en liste med det jeg mener er verdens beste ballader. Tiden er overmoden for del 3. Jeg har valgt å begrense meg til 100 sanger per liste, og for å si det enkelt finnes det svært mye mer enn 300 perfekte ballader her i verden. Med andre ord aner jeg allerede konturene av liste nummer fire.

Balladeformen er den mest inderlige og ofte den mest ektefølte formen en artist kan benytte. Når Bruno Mars sår i stemmen synger «When I Was Your Man», sprekkeferdig av anger og kjærlighetssorg, tror du på ham, og når Marvin Gaye med sin sjelfulle røst spør «What’s Going On?» oppleves det som at noen skylder ham et svar. Når Ivory Joe Hunter synger «Since I Met You Baby» blir du ekte glad på hans vegne, og når Nick Cave tar på seg å «Push The Sky Away» trer du støttende til.

Dette er bare fire eksempler på perfekt balladekunst som er å finne på denne listen. Blant de øvrige artistene som vet opp og ned på en ballade og som er representert finner du Tom Waits, Adele, Pink Floyd, Joe Dassin, Jacques Brel, Justin Timberlake, Frank Sinatra, Prefab Sprout, Leonard Cohen, Bob Dylan, Lou Reed, Peter Gabriel, Bangles, Lyle Lovett og Chris Isaak, og hjemlige navn som deLillos, Jan Eggum, No. 4, Kristian Torgalsen og, for alle dem som ennå ikke har hørt henne, den superdupertalentfulle Ingeborg Oktober.

Kom veldig gjerne med forslag til sanger som kan havne på Verdens beste ballader 4-listen, men det er hyggelig om du først sjekker hva som befinner seg på de tre første:

Verdens beste ballader 1
Verdens beste ballader 2

Med det ønsker jeg god fornøyelse med 100 helt enestående fine sanger.