Label
«Can’t Believe That You’re Going»
(Mother Likes It Records, single)
[usr 6 text=»false»]

Oslobandet Label blir bare mer og mer interessant å følge. Magnus Jacobsen, Øyvind Svendsen, Dag Eirik Clausen og Daniel Wakims prosjekt er å legge seg så nært et sent 1960-/tidlig 1970-talls California-sound som mulig, og innenfor disse nokså luftige rammene plassere gullkantede poplåter som virkelig høres ut som de er marinert i dette fordums lydbilde. Samtidig lyder sangene til Label så fresht at det ikke er noen tvil om at dette tross alt er av i dag. På toppen av det hele forankrer de den erkeamerikanske musikken til Oslo og Norge, delvis gjennom tekster, og delvis gjennom designprofil og artwork, inkludert musikkvideoen du finner nederst på siden. Det blir artige paradokser av slikt.

Da kvartetten slapp sommersinglen «I Told You» i juni der Magnus Jacobsen synger tittelen hele 88 ganger – hvis jeg talte riktig – kvitterte jeg med en klokkeklar sekser, og oppfølgeren «Can’t Believe That You’re Going» er ikke det spøtt dårligere selv om tittelen bare synges 21 ganger. Disse to låtene er så catchy at hårene reiser seg bare av ¨å tenke på dem, for ikke å snakke om effekten av å høre dem. Iørefallende, utsøkt melodiøs, uptempo og oppstemt popmusikk som den Label skaper er alltid velkommen, og Label er nå inne i en fase der de virkelig har fått dreis på konstruksjonen av den perfekte poplåt, med alle de riktige virkemidlene plassert på helt riktige steder.

På «Can’t Believe That You’re Going» er de dominerende elementene et Ray Manzarek-aktig orgel som fører tankene rett til The Doors, gitarvreng på nivå med Ernie Isley (The Isley Brothers) eller Freddie Stone (Sly & The Family Stone) og en gjestevokal fra Sweethearts Anne Mette Hårdnes som er av en annen verden. Det er jubel og glede og ikke minst en enormt smittende entusiasme i hver strofe hun synger, og hennes lyse, litt småpikeaktige røst kontrasterer perfekt med Magnus’. Produsent Anders Møller har på en fantastisk måte klart å forene de to vokaluttrykkene og treffer så til de grader blink. Hvis du også tar med i betraktningen de nydelige, Beach Boys-svale harmoniene, løftes sangen rett opp i California-himmelen Label gjør sitt beste for å emulere.

Label har to album på baken, Oslo So Slow (2016) og All City (2018), begge proppfulle av kløktig sammensatt pop- og rockmusikk fremført av musikere med nese for detaljrikdom og variasjon innenfor sitt valgte univers. «Can’t Believe That You’re Going» er faktisk den syvende frittstående singlen etter siste plate, men hvor mange av dem som blir med på neste års tredjealbum vet jeg ikke. Jeg håper de begrenser seg til de to siste, «I Told You» og nye «Can’t Believe That You’re Going», primært fordi jeg synes de varsler en ny giv, der de fire 2019-singlene lente seg mer på uttrykket fra andrealbumet. 2020-singlen «Saturday» kan muligens oppfattes som et bindeledd mellom to perioder.

For det er en gang slik at Labels to singler anno 2021 spruter av en energi som synes å ha vært litt innestengt, at noe nå ser ut til å være forløst. Hvor bra All City og de påfølgende singlene enn var, synes jeg retningen de nå har tatt vitner om et band som virkelig vil videre, som mener det de gjør på ramme alvor (selv om det også er svært lekent) og som virker mer sultne enn noen gang. Både de og jeg ser nok det urealistiske i at de vil få en monsterhit ut av denne musikken, men la meg bare si at om «Can’t Believe That You’re Going» var blitt utgitt i 1972 ville den satt fyr på verdens hitlister. Dette er organisk musikk i beste forstand, en utsøkt catchy poprocker med sterke hint av strøken soul. Banker du på døra mi med den oppskriften slipper jeg deg rett inn, for å si det sånn. No questions asked.

Da er det tid for musikk, og denne gangen har Label en video å presentere. Dag i bandet har laget den med utgangspunkt i Hallo Vikings, en turistfilm den svenske Pippi Langstrømpe-regissøren Per Gunvall laget på oppdrag fra Oslo kommune i 1964. Vil du ha en god (ironisk) latter kan du se filmen her. Er det ikke så farlig med det, får du et visuelt sammendrag i musikkvideoen og en ørliten smakebit fra Arne Hestenes’ mer eller mindre ufrivillig komiske (les: daterte) manus og fortellerstemme. I morgen kan du høre «Can’t Believe That You’re Going» på din foretrukne strømmetjenester, men før den tid får du den her: