Stein Ove Berg sang «Manda’ morra blues» til toppen av Norsktoppen i 1973. Den lå fem uker på førsteplass, og tittelen ble et begrep alle som våkner en dag som denne – altså en mandag – kan forholde seg til. Når helgens fridager er over og arbeidet igjen kaller, da er det for mange manda’ morra blues.

Men da må vi – som Stein Ove sang om – ha kaffe. Her er en spilleliste som forhåpentligvis får de fleste til å våkne. Jeg får iallfall en brukbar start på dagen og et lite oppvåkningskick av å høre Blur fremføre «Coffee And TV» eller Frank Sinatra synge «they’ve got an awful lot of coffee in Brazil» i den spretne «The Coffee Song».

Sjekk også: Lone Star State Of Mind – spillelisten med de beste Texas-sangene

Ideen til denne spillelisten kom da jeg tilfeldig snublet over en sang som heter «Kapuskasing Coffee» med den kanadiske singer/songwriteren Justin Rutledge. For dem som ikke vet det (jeg var blant dem) er Kapuskasing navnet på en by nord i Ontario ved elven av samme navn. Rutledge bruker en kaffetår i Kapuskasing som et poetisk bakteppe for en kjærlighetshistorie. Det er en stillfaren og nydelig låt, og høydepunktet er tekstlinjen «sometimes it helps to play some heavy heavy metal, sometimes it helps to drink some Kapuskasing coffee». Det synes jeg er innmari fint formulert.

Hvis du virkelig trenger å våkne er det noen passe skramlete låter her, med hjelpsomme gitarøs som kan passe. Black Debbaths «Klein kaffe», Kents «Kallt kaffe» og Creams «The Coffee Song» er blant disse. Dessuten er Träd, Gräs och Stenars instrumental «Kaffe med tårta» meget effektiv, en suggererende låt som får deg til å rette ryggen.

Les også: Slik lager du perfekt kaffe hjemme

Jeg har valgt å åpne listen med «Manda’ morra blues» siden Stein Ove Berg tross alt synger om kaffe, men dette er ikke ment å være en mandagsliste. Derfor er hverken «I Don’t Like Mondays» eller «Monday, Monday» med her. Det du derimot får er blinkskudd som «One More Cup Of Coffee», «Make That One For The Road A Cup Of Coffee», «Black Coffee In Bed», «Starfish And Coffee» og «Don’t Forget The Coffee, Billy Joe». Variasjonen er godt ivaretatt med blues, country, hip hop, soul, pop og mye mer, så få deg en kopp kaffe og start dagen.

Sjekk også: De beste Tom Petty-låtene samlet