Sommeren har allerede vært her en stund. Vi skriver 8. juni, solen skinner fra skyfri himmel, det er 24 varmegrader utenfor vinduet mitt, og akkurat nå har jeg sangen «California’s Callin’ Ya» med The Explorers Club på øret. Det er en nydelig flerstemt poplåt og en ren Beach Boys-pastisj fra et band som har gjort det til en kampsak å fortsette der Brian Wilson og co. for lenge siden sluttet å lage skikkelig sommerpop. (Vel å merke med en del utmerkede unntak.)

For er det noe sommeren trenger – ved siden av iskrem, iskaldt øl eller rosévin og alle disse tingene – er det den rette musikken. Jeg elsker sommerpop av mange forskjellige slag, fra urbane klassikere av typen «Summer In The City» med The Lovin’ Spoonful og «Yess» med Folk & Røvere til mer landlig orienterte blinkskudd som «In The Country» med Cliff Richard og «Vise for gærne jinter» i Maj Britt Andersen-versjon. Det er bekymringsløse, florlette sanger med større dybde enn man skulle tro, evergreens som preger hver eneste av mine somre. År etter år.

I stedet for å begrense meg til for eksempel 100 definitive favoritter, blir årets sommerspilleliste et «work in progress». Akkurat nå består den av 178 sanger, inkludert noen helt nye; «Humility» med Gorillaz og George Benson, «On My Own» med Madeleine Peyroux, «Beautiful Life» med Rick Astley, «Summer Went Wrong» med Label, «Running Song» med Restore To Past og «Aspects» med Paul Weller som jeg også synes har noe sommerlig ved seg.

Sjangeren sommerpop er selvsagt litt diffus, så listen inneholder litt pop, litt hip-hop, litt elektronika, litt punk og mye annet, men felles for sangene er at de enten handler om sommer eller har tydelige sommerassosiasjoner, da fortrinnsvis av musikalsk karakter. Her er Weezer og ABBA, Wham! og Ramones, Jonathan Richman og Nick Drake, Alice Cooper og The Pearlfishers, Aasmund Nordstoga og Sly & The Family Stone, og så videre i en salig blanding.

Jeg er for øvrig svært mottagelig for tips. Er det noen klassikere jeg har glemt? Noen skjulte perler der ute som jeg ikke har fått med meg? Noen nye låter som har gått meg hus forbi? Jeg regner også med at det dukker opp flere splitter nye sommerlåter de nærmeste ukene og månedene, og de jeg liker blir med på listen.

Jeg ønsker ikke god sommer riktig ennå, men god fornøyelse vil jeg definitivt ønske alle som setter på denne spillelisten. Her er det mye godt humør, musikk som fungerer strålende i solskinnet. Nyt dagene!

Sjekk også: Fantastisk plate med Erik Lukashaugen