Restore To Pastrkeng
«The Best Of Billy Joel»
(Restore Productions, single)
[usr 6 text=»false»]

Restore To Past er en uvanlig blomst i Oslos fargerike og mangfoldige musikalske flora, et band med en litt rotete historie og «flytende» besetning, der økonomen Kristian Romsøe får utløp for sin indre låtskriver. Og for en låtskriver han er! Med knakende gode sanger som «Running Song», «Desert Drive» og «The Turkish Song Of The Damned, Pt. 2» har han gang på gang vist at han har dreisen på en god melodi, og han har et band som vet å behandle det velskrevne materialet, med Jo Schumann (gitar), Simon Malm (bass) og Anders Møller (trommer) som fast base.

Men som økonom har Kristian dessverre for lengst innsett at det er krevende å tjene penger på musikk, med den følge at bandets plater ikke finnes i fysiske formater. Irriterende med tanke på hvor gode de to platene – eller «platene» – Restore To Past (2014) og Who You Could Be If You Could Be With Me (2018) er. Der har du resultatet av digitaliseringen av musikk og strømming. Alle kan høre den, men ingen kan eie den hvis ikke artist eller plateselskap ser poenget med å utgi den fysisk. Dette er med andre ord plater som ikke finnes.

I morgen kommer den splitter nye singlen («singlen»?) med den fantastiske tittelen «The Best Of Billy Joel», men vi kjører nå en eksklusiv førpremiere her på bloggen. Om sangen er det mye å si, men la meg begynne med å nevne at den er helt latterlig fengende, lys og sommerlig i formen. Jeg har spilt den noe som føles som en milliard ganger de siste dagene og elsker alt ved den. Når den tar slutt etter fattige to minutter og 51 sekunder får jeg et intenst behov for å spille den på nytt med en eneste gang. Igjen og igjen.

Restore To Past vet hvordan de skal arrangere en låt for å lokke frem de mest innbydende virkemidlene. Det høres vanligvis i det tette kompet, i lekre gitardetaljer, deilige harmonier, sikre melodilinjer og allsangvennlige refrenger, og i tilfellet «The Best Of Billy Joel» også i et velplassert trekkspill (pluss orgel) fra Haakon-Marius Pettersen (Turbonegro, Montée). Men kanskje viktigst av alt er at Restore To Past har fått ny vokalist. Solgunn Ivana Valstad, som nå er midt i 30-årene, har sunget profesjonelt siden hun var barn og deltok i Da Capo og ymse talentkonkurranser. Hun ga ut eget julealbum som 15-åring, har deltatt i norsk Melodi Grand Prix, The Voice og mye mer, og hun inntar plassen som frontfigur i Restore To Past som om hun var født inn i rollen. Hvorfor søstrene Tora og Ragna Engstad ikke er med lenger vet jeg ikke, men Kristian kunne neppe erstattet dem med en bedre stemme.

Solgunn Ivana Valstad er ny frontfigur i Restore To Past og en åpenbaring av en vokalist.

Og ja, Billy Joel spiller en slags rolle i sangen. «The Best Of Billy Joel» er løst basert på Joels vakre pianoballade «Vienna» fra The Stranger-albumet (1977), der vi møter en overambisiøs ung mann som søker berømmelse. Hovedpersonen i «The Best Of Billy Joel» er en aspirerede artist og låtskriver som sliter med å bli hørt, og da ikke minst av en viss ung kvinne han har lagt sin elsk på:

You wanted them to see you
Especially the girl who was your goal
You leave for home to listen
To The Best of Billy Joel

Der Joels låt er nedpå og reflekterende i formen, er Restore To Pasts «The Best Of Billy Joel» til de grader up tempo, en poplåt som tar lytteren med storm. Den er ekstremt velkomponert, en studie i popmusikkens virkemidler. Oppbyggingen er helt klassisk: Kort intro, vers, refreng, vers, refreng, mellomparti/bro, refreng, ferdig. Det er også litt av en bro Kristian har bygget, som forbereder lytteren på det siste refrenget, den store finalen, og med et band og en vokalist som blir superhelter i et kort minutt. Dette er nesten som å høre den beste ABBA-låten Björn Ulvaeus og Benny Andersson aldri skrev, og når det avsluttende refrenget tar til er det som noe slipper i deg og gir en form for frelse eller forløsning. Jeg er av natur lettrørt og kan bare forestille meg hvordan tårene ville strømmet om jeg opplevde denne sangen fremført i levende live.

Her hadde det vært naturlig å si noe sånt som om at hovedpersonen i sangen ville blitt mangemillionær om han skrev noe så catchy som dette, men så slår det meg at Kristian Romsøe er det fremste eksempel på at det ikke bestandig finnes rare rettferdigheten innen musikken. Med de låtene han skriver burde han for mange år siden vært et «kjent og kjært navn i de tusen hjem», men slik har det jo ikke gått. Til tross for en tilsynelatende utømmelig åre av nydelige sanger er det ikke en gang nok folk som hører på Restore To Past til at de gir ut plater. Da er det slik jeg ser det dårlig fatt.

Min oppfordring er derfor: Hør «The Best Of Billy Joel», og tving alle vennene dine til å høre på den også. Den blir sikkert ikke en hit av den grunn, men la oss bare en kort stund late som det finnes en parallell virkelighet der Restore To Past er like store som The Beatles, Tom Petty And The Heartbreakers, ABBA og, for ikke å snakke om, Billy Joel! Gratulerer med nok et blinkskudd – skulle bare ønske jeg kunne si «løp og kjøp»!

Sjekk også: The Best Of Billy Joel – på ordentlig