Litt av alt er ikke min kone Helles første bok, men det er den flotteste – og på en måte hennes «egentlige» debut. Og jeg? Skikkelig stolt ektemann!

Det er ganske utrolig – og skikkelig hyggelig – å se hvilken mottagelse Litt av alt har fått, samtidig som det ikke er så overraskende. Jeg sitter tross alt på sidelinjen av begivenhetene og samtidig på første rad, så jeg vet utmerket godt hvilke evner Helle besitter. Hun kan lage mat som få andre jeg kjenner, og hun har en dedikasjon og gjennomføringsevne som både er misunnelsesverdig og inspirerende. At Litt av alt derfor er blitt en usedvanlig flott bok, og at veldig mange ser ut til å være imponert over resultatet, blir for meg nesten som en ren selvfølge. Det er ikke av den grunn noe mindre hyggelig å se de mange fine reaksjonene, la det være sagt.

Helle har gitt ut to bøker tidligere. Verdens beste kokebok som aldri ble utgitt – men gudene skal vite at jeg har prøvd ga hun ut selv i 2007. På baksiden trykket hun de mange avslagene hun hadde fått fra forlag hun sendte manuset til, noen veldig hyggelige og oppløftende, andre igjen av det mer kontant avvisende slaget. Boken ble kun solgt på Tronsmo, også kjent som verdens beste bokhandel, og er angivelig deres bestselgende kokebok noensinne. I 2018 kom hennes andre bok, Poké! – Fargerik gatemat fra Hawaii som hun laget sammen med Oskar Sellin på oppdrag for forlaget Vigmostad & Bjørke. Det ble ikke helt den samme suksessen, men så ble heller aldri poké en trendrett i Norge slik den er blitt mange andre steder i verden.

Kanskje min favorittrett fra boken, Helles fantastiske kyllinglevermousse. Foto: Tommy Andresen

Litt av alt er altså Helles tredje bok, men den første på «ordentlig» forlag der hun selv er initiativtaker og opphavsperson. Derfor er det litt ekstra stas at den er utgitt av Forlaget Press, Helles førstevalg, spesielt av den innlysende årsak at det neppe er noe norsk forlag av en viss størrelse som lager så lekre bøker. Her er det ikke spart på ting som papir- og trykkvalitet, og Litt av alt er blitt et «smykke av en bok» slik Dagbladet omtaler den. Appetitt.no kalte den like godt et mesterverk, og selv om jeg er eksepsjonelt forutinntatt er jeg selvfølgelig helt enig i den merkelappen.

Det har vært utrolig gøy å være vitne til bokens tilblivelse. Selve produksjonen har foregått i rekordfart, men kimen til boken om det Helle og forlaget har valgt å kalle smårettmetoden – der man setter sammen mange små retter til ett stort måltid – oppsto under pandemien. Da brukte vi nedstengte Oslo så godt vi kunne ved å handle noen godsaker her, noen der, og vi satte sammen mange slike smårettbord der vi forsynte oss av «litt av alt». Det var et begrep vi brukte stadig oftere, som så førte til Helles utmerkede bokidé.

Egg. Så enkelt, så godt. Foto: Tommy Andresen

I vinter tok hun kontakt med Forlaget Press der redaktør (og forfatter) Trygve Riiser Gundersen tente på ideen, og da vi var på Mauritius i mars på kombinert jobb- og sølvbryllupsreise kom svaret vi hadde håpet slik på: Press ville gi ut Litt av alt.

Derfra gikk det fort. Med på laget ble den fantastiske fotografen Tommy Andresen, og hjemmet vårt ble i noen uker forvandlet til et produksjonslokale. For Helles vedkommende innebar det arbeid praktisk talt døgnet rundt, og Tommy kom hver dag og tryllet med lys og skygger. Sammen gjennomførte de en nydelig retrostil som for tiden er noe av det mest trendy som finnes der ute innen matfotografi, og stylingen er deretter. Det hører også med til historien om Litt av alt at så å si alt som er brukt av tallerkener, fat, bestikk, glass og så videre er ting vi har funnet på loppemarkeder og brukthandlere de siste par årene, helt opp til siste fotodag. Det gikk så langt at vi har måttet kjøpe et eget skap – også det i brukthandel – for å få plass til alt sammen.

Du får jo lyst til å sitte og spise ved et bord som dette! Foto: Tommy Andresen

Jeg er ubegripelig stolt og imponert over hva Helle har fått til, og boken er virkelig et smykke. Viktigst av alt er likevel bruksområdene, og her kommer den virkelige reklamen: Dette er en bok som passer alle, om det er til familiemiddag eller fest, vil den være uunnværlig. Den rommer i alt 200 oppskrifter, delt inn i forskjellige kategorier, med flere «eksempelbord» til hvordan du kan sette sammen det perfekte måltid. Her er også gode råd og tips til hvordan du kan få mer smak inn i enkle retter, gode handlevaner, litt om basisvarer og utstyr og veldig mye mer. Å få alt dette til å funke sammen grafisk var ingen enkel oppgave, men jentene i designbyrået Minsk har gjort en kjempeinnsats. Dette er kort og godt blitt en grundig, velskrevet, brukervennlig og spektakulært fotografert bok som jeg tror folk virkelig vil kunne ha bruk for, men der har du meg. Ikke akkurat uhildet.

Årets julegave? Selvsagt! Du finner Litt av alt i en bokhandel nær deg, og den kan også kjøpes på nett hos for eksempel Ark, Norli eller Tronsmo.

PS! Jeg har laget ni spillelister til Litt av alt i forskjellige kategorier, blant annet en italiensk spilleliste, en mezeinspirert spilleliste, en sløy jazz-liste og den perfekte preppespillelisten. Her har vi med andre ord tenkt på både selve matlagingen og middagsselskapet. Du finner QR-koder til samtlige i boken.

Helle og gullteamet på lanseringsfesten på Grand. Foto: Erik Valebrokk