Den svenske tegneserieskaperen Lina Neidestam har beveget seg svært langt vekk fra eventyrprinsessen Zelda i Nintendo-spillene med serien av samme navn. Neidestams Zelda er rå, grisete, ubehøvlet, kåt, svær i kjeften, sutrete, tørst og mye mer – nesten så du skulle tro hun var mann. Eller?

Fiktive figurer som Bridget Jones og Nynne er rene glansbildene i forhold til Zelda. Da Lena Dunham lanserte HBO-serien Girls i 2012 fikk vi et helt annet innblikk i urbane unge kvinners liv, og tegneserien Zelda (som startet i 2007, men først ble kjent i Norge langt senere) handler om mye av det samme. Forskjellen ligger i at Zelda er enda mer grovkornet og direkte enn Girls, for øvrig minner de to hovedpersonene Zelda og Hannah ganske mye om hverandre. Begge er også tidvis hylende morsomme, og de er befriende i den forstand at de viser at jenter kan være like grisete som oss gutter.

Nå er det kommet et nytt album i handelen (i serien Pondus anbefaler) der Zelda og venninnene (og deres chilenske homsevenn) drar på hyttetur i rånete utkantstrøk. der de blant annet får bryne seg på manglende mobildekning, rølpete lokalbefolkning, trendnisser på jakt etter selvrealisering og fri natur – ganske utfordrende det siste der for stockholmshipstere utenfor komfortsonen.

Denne historien med den presise tittelen Uten dekning og uten retning fyller størsteparten av albumet som avsluttes med et sett vanlige Zelda-striper der hun beveger seg i sitt vante miljø, som primært er på jobben som journalist for et kjendismagasin der hun for det meste kjeder seg, og på byen med venninnene der hun for det meste er full og kåt. Du kan godt si at Zelda er en kvinnelig motsats til Martin Kellermans Rocky, men egentlig yter ikke det noen av seriene rettferdighet, spesielt med tanke på at Rocky er selvbiografisk.

Sjekk ut det nye albumet og for all del også de to foregående, Sex og mingleliv og Jenter som kommer. Zelda er fast innslag også i Frode Øverlis to blader Pondus og Rutetid, og alltid blant høydepunktene.