Det er talentfulle Marthe Wangs tur til å velge sine favorittjulelåter. Bergensjenta var en av årets beste debutartister og kom med det nydelige albumet Ut og se noe annet i februar. Med unntak av det spretne åpningssporet «Følg meg» er platen en lang og vellykket øvelse i koblingen av jazz og popmusikk, vellydende, behagelige og med nok bitt til at du føler den gir litt motstand. Da jeg oppsummerte 2017 rangerte jeg den som årets 46. beste plate.

Sjekk også: Favorittjulelåtene til Hanne Hukkelberg

Det var ikke helt fjernt å spørre Marthe om hun ville bidra med en liste med julesanger. En ting er at platen hennes er utgitt på Kirkelig Kulturverksted, en annen at hun synger med Oslo Gospel Choir, men det er noe med flere av sangene på debutplaten som har noe av den samme stemningen en god julesang kan gi. Det kanskje beste eksemplet er nydelige «Til deg». Sjekk ut den hvis du ikke har hørt den.

Men nå, over til Marthe selv der hun skal fortelle om valgene sine. Vær så god!

Det ble tolv låter, gitt! Jeg har de siste årene brukt hele desember på å synge julen inn sammen med Oslo Gospel Choir. Når jeg skulle velge ut låter til denne listen merket jeg kjapt at det ble et motstykke til de låtene jeg ellers synger i desember. Det ble 12 enkle, nedstrippa og nære låter som gir meg akkurat den julestemningen jeg trenger. I tillegg har jeg lokket frem gode barndomsminner.  

«Det hev ei rose sprunge» – Sondre Bratland
Albumet Rosa frå Betlehem utgitt av Kirkelig Kulturverksted i 1992 blir ofte omtalt som tidenes norske julealbum. Her renner det inn barndomsminner på rad og rekke – og ryktene sier at denne kommer på vinyl i år! Ja takk!

«Seine natt desember» – Trygve Skaug
I samme gate som låten over; dette er en av mine nye favorittjuleplater. Ujålete og nært. Albumet kom i fjor, og Trygve skriver og synger og formidler rett inn i hjertet mitt. Trygve har oversatt den engelske teksten på ”In The Bleak Midwinter” til norsk, og jeg hørte den live på Maria Menas julekonsert i operaen i november i år – det var vakkert!

«Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!» – Ella Fitzgerald
Ellas juleplate swinger! Hun synger som ingen andre, og jeg får lyst til å danse rundt juletreet til hele albumet. Denne låten holdt barndomsdrømmen om hvit jul i Bergen i live…

«Joy To The World» – Sufjan Stevens
Det enkle er ofte det beste.

«Nativity Carol» – John Rutter
Julestemning for meg = engelske ”Christmas carols”. John Rutter er en favorittkomponist innenfor denne tradisjonen

«Nu vandrer fra hver en verdenskrok» – Kari Bremnes og Rikard Wolff
Liker denne salmen så godt. I tillegg er jeg blodfan av Kari.

«River» – av Joni Mitchell, sunget av Corinne Bailey Rae på Herbie Hancocks – ”River: The Joni Letters”
Elsker denne versjonen av Joni Mitchells klassiker. Liker både Corinne Bailey Raes måte å synge den på, og Herbie Hancocks pianospill.

«Hellige natt» – Torun Eriksen (& Frøydis Groruds plate ”Sanger om fred og glede”)
Torun Eriksen har en varm klang i stemmen som jeg alltid har vært fan av. Jeg elsker måten hun synger denne låten på, den som jeg ellers hører i store og pompøse versjoner. Den blir stor for meg på en annen måte, med god hjelp av Ole Paus’ oversettelse av den svenske teksten.

«Her kommer dine arme små» – Garness & Marit Larsen
Det enkle er ofte det beste.

«Romjulsdrøm» – Maj Britt Andersen
Prøysen skildrer det så fint: ”Verda var et hus med fire vegger, og saligheta var et bessmorfang” – Denne låten minner meg om min bestefar og slekten min på Gjøvik og masse gode barndomsminner fra romjulen på ferie der.

«Hvis det var meg» – No. 4
Fint og viktig med julelåter som ikke bare handler om juleidyll, men som pirker i samvittigheten min og drar meg ut av livet jeg lever. I tillegg er jeg blodfan av Emilie.

«In Dulce Jubilo» – Bugge Wesseltoft
Det enkle er ofte det beste.

Det ligger en julelåt ute på soundclouden min, spilt inn for tre år siden, et one-take med Frode, min pianist, da vi kjedet oss i i Oslo Konserthus. Det var i pausen på vår siste dag på Oslo Gospel Choirs juleturné. Vi bare spilte litt for gøy og lydmannen tok opp – og så ble det jo ikke så alt for verst. Hør den her.