Hanne Hukkelberg er blant våre mest særegne og spesielle artister, og det er sagt i beste mening. Gjennom til nå fem album har hun gjort sitt ytterste for ikke å låte som noen andre, og det har hun lykkes med. Trust, den foreløpig siste platen, kom nå i høst, og var den første på fem år. Det er en utsøkt blanding av elektronika og popmusikk der det er mulig å plukke referanser fra et adskillig større musikalsk nedslagsfelt. Å kalle Hanne Hukkelbergs musikk for eksempelvis leken, eventyrlysten eller fordomsfri, er så visst ikke å ta for hardt i. Releasekonserten på John Dee viste også at hun er en mer enn habil liveartist.

Sjekk også: Favorittjulelåtene til Roger Græsberg

Hun har også vært så lenge i gamet at hun har hatt klar påvirkning på nyere artister som Aurora og Ingrid Helene Håvik. Blant hennes mange samarbeidspartnere gjennom årenes løp finner vi profilerte navn av typen Jaga Jazzist, Bernhoft, Todd Terje og Jenny Hval, som i likhet med henne selv må kunne kalles artister med en tydelig signatur.

Med mangeårig bakgrunn fra kor, improvisasjonsmusikk og jazz har hun de beste forutsetninger for å skape besnærende musikk, og hun gjør det. Det er imidlertid korbakgrunnen som ligger til grunn for det hun deler av favorittjulemusikk. Listen hennes er blant de mest særegne av alle gjestespillene jeg har hatt her på bloggen, og det passer jo bra. Hun understreker at dette ikke nødvendigvis er musikk som speiler musikksmaken hennes for øvrig, men det er her hun kommer fra. Dessverre er ikke alle valgene tilgjengelig på streaming, men nederst på siden finner du de fleste av dem i både Tidal og Spotify.

Og nå, without further ado, over til deg, Hanne:

Dette er favoritter som ikke speiler min musikksmak ellers, men som jeg tror jeg utelukkende vil ha en funksjon på meg, en meditativ, beroligende, kontemplativ funksjon, som man kanskje ønsker seg spesielt i jula. Men det er også mye tradisjon og minner, musikk som min familie og jeg alltid har hørt på i jula, mer eller mindre tilfeldig. Nå har jeg også en over middels vokal og kor-interessert familie, noe som er perfekt i jula. Her kommer det:

«Det hev ei rose sprunge» – The Norwegian Soloists’ Choir
Grete Helgerød er mammas dirigentforbilde, og veldig morsomt er det jo nå at jeg og Eivind Helgerød, hennes sønn, jobber sammen i ulike sammenhenger. Solistkoret har alltid hatt høy stjerne i mitt barndomshjem. De er superdyktige. Det bringer også ekstra julestemning med kormusikk.

«Hark! The Herald Angels Sing» – Take 6
Jeg og søsteren min hørt Take 6′ juleplate He Is Christmas i småbiter! Vi kan hver eneste basslinje og stemme, og den har gått på repeat under julevasken i mange barne- og ungdomsår.

«Stille natt» – Sondre Bratland
Albumet Rosa frå Betlehem gir meg et akutt meditativt indre. Obligatorisk på høyttalerne i jula.

«Ave Maria» – Sølvguttene
«Ave Maria» er nydelig med Sølvguttene. Også obligatorisk i jula.

«Mitt hjerte alltid vanker» – Kongsberg Pikekor
Mamma dirigerte Kongsberg Pikekor i mange år, og jeg selv sang der i ni år som barn. Julerepertoaret til pikekoret var mye av det som skapte julestemningen hos meg. «Mitt hjerte alltid vanker» sang jeg ofte solo i kirken på julaften i Kongsberg

«Kyrie» – Iver Kleive
Pappa er kirkeorganist, og et av hans store forbilder er Iver Kleive. Denne gikk også på repeat hjemme hos oss både i jula og ellers.

«Deilig er jorden» – Acta Musicae
«Deilig er jorden» er selve soundtracket til jula, synes jeg. Mammas damekor, Acta Musicae, har sunget inn et nydelig opptak av «Deilig er jorden» som jeg bruker i en film jeg lager musikken til, Røverdatter. Den kan ses og høres i mars neste år.

«Det som varer» – Odd Nordstoga
Odd Nordstoga lager musikk som noen ganger føles som en bit av Norge, som en del av Norges folkesjel. «Det som varer» husker jeg at jeg hørte før den var gitt ut. Dette er mange år siden, vi var på turné, og Kåre Chr. Vestrheim som var musiker i bandet mitt produserte også denne platen, og jeg fikk høre den før den skulle mastres. Jeg satt i Nord-Norge et sted, og det var rett før jul, det var skumring, jeg hadde gåsehud, og fikk julestemning.

«Tenke på en venn» – Odd Nordstoga
Dette er en låt Odd spurte om jeg ville synge på. Jeg har møtt så mange barn som elsker denne sangen, så den må med.

«Sonjas sang til julestjernen» – Hanne Krogh
Etter selv å ha fått barn, kjente jeg at det noe emosjonelt med denne sangen som jeg vil at barna mine skal høre av det norske julerepertoaret.