I dag er det fantastiske Unnveig Aas som velger sine favorittjulelåter her på bloggen. Unnveig er del av den nye bølgen norske artister med tilhørighet til kul countrymusikk og/eller americana og debuterte tidligere i år med albumet Old Soul. Det var en plate jeg belønnet med fem stjerner i min anmeldelse, der jeg la vekt på at det er en plate som krever en del lytting for virkelig å komme under huden på deg. Gjør du først innsatsen her, får du i bøtter og spann tilbake. Old Soul mer enn antyder at Unnveig Aas er et navn for fremtiden.

Hun er for øvrig kjæreste med Roger Græsberg, en ung mann som havner i samme kategori og også debuterte i 2017, han med det fine norskspråklige albumet Triste sanger og vals. De er dessuten begge med i hverandres band.

Sjekk også: Favorittjulelåtene til Bjørn Eidsvåg

Men nå skal vi over til Unnveigs favorittjulelåter, og jeg må si jeg både er imponert over valgene og innsatsen hun legger for en dag her. Unnveig skriver nært og levende om hvorfor hun har valgt som hun har gjort. Det er spennende lesning og fin lytting. Tusen takk til deg, Unnveig. Ordet er ditt.

«Christmas Eve Can Kill You» – The Everly Brothers
Å, denne låta blir jeg aldri lei av. Jeg er litt redd for at lista mi blir litt for trist. «Christmas Eve Can Kill You» er fortalt fra en hjemløs manns perspektiv, som går ute i kulda på julaften, og den har en helt nydelig tekst: A car goes running by, the man don’t even turn his head (…) The saddest part of all is knowing if I switched with him/ I’d leave him stumblin’ ragged by the road/ I’d ride that highway to the arms of my sweet family/ And forget about the stranger in the cold

«Blue Christmas» – Low
Jeg synes Low har gjort den perfekte versjonen av «Blue Christmas», akkurat så trist og treig som den bør være! Hele den nydelige juleplata deres er veldig bra for dager en vil høre på julesanger, men er lei av barnekor og jingle bells.

«Julekveldsvise» – Alf Prøysen
Tradisjonsmessig er det jo de norske julesangene jeg har flest minner til. Jeg prøvde å leite etter bra innspillinger av låtene familien min og jeg sang da vi gikk rundt juletreet på julaften. Som f.eks «Så går vi rundt om en enebærbusk», «På låven sitter nissen» og «Hei hå, nå er det jul igjen», men det var ingen versjoner som falt i smak. En del slitsomme «komp på boks»-innspillinger der ute, som ikke fanger opp stemningen som jeg husker fra låtene (her bør noen ta ansvar!). Men Prøysen gjør susen. En simplistisk måte å formidle juleevangeliet på, og når jeg hører låta ser jeg for meg et lite hus langt uti skogen der en familie med enkle kår har pynta så godt en kan til jul. Det er snø, og sånn klar stjernehimmel det bare er om vinteren. Enkelt og koselig uten for mye dill dall, akkurat som jula bør være.

«Main Title From Home Alone» – John Williams
Jeg er ikke typen til å høre på filmmusikk, men hver jul må jeg SE Hjemme alene. Jeg vil jo at lista mi skal speile juletradisjoner!

«Don’t Shoot Me Santa» – The Killers feat. Ryan Pardey
The Killers var mitt favorittband i tenårene, så det er mange fine minner knytta til musikken deres. Hvert år gir de ut en julesingel der inntektene fra den går til et veldedig formål. Av alle låtene er denne den kuleste. Brandon Flowers er fortsatt en av mine favorittvokalister, og det var på tide med noen tøffe gitarsoloer på lista!

«Wonderful Christmastime» – Paul McCartney
Mye spennende bruk av synth i denne låta. En av de få glade julesangene med barnekor det går an å høre på. Litt guilty pleasure, men jeg blir veldig glad av denne låta. Pleier å høre på den når jeg pakker inn julegaver.

«Happy Xmas (War is Over)» – John & Yoko/The Plastic Ono Band
Hver gang jeg hører denne i en butikk når jeg er ute for å handle julegaver blir jeg litt lettere til sinns.

«If We Make It Trough December» – Merle Haggard
På tide med noe bra country, som med god låtskriving tar for seg julens skyggesider. Både denne og låta til Everly Brothers er påminnelser om at jula ikke er koselig for alle – påminnelser om at kapitalismen gjerne også kan hvile litt i jula. Og desember er en lang og mørk måned, som det trengs god øving og en god dose countrymusikk for å komme seg gjennom.

«O, helga natt» – Elias Akselsen
Jeg er ikke spesielt religiøs av meg, men «O, helga natt» har tross alt et par ganger blitt kåra til verdens vakreste julesang (ifølge Google). Når Elias Akselsen synger den på sin skakke nydelige måte blir den det, altså! Norges beste vokalist?

«Happy New Year» – ABBA
«Happy New Year» må jeg høre på hver nyttårsaften, litt for å minne meg selv på at det nå kommer et nytt år, en ny mulighet til å bli en bedre person og et nytt år for oss mennesker å rydde opp i den kaotiske verdenen vi lever i – og så digger jeg ABBA, da.