Christer Knutsen – der har vi en bra fyr! På den ene side grå eminense og bakmann, på den andre side artist med øre for utsøkte låter og masse stil og rock’n’roll-attitude. Eller, enda mer presist, rock’n’roll-image. Få norske musikere kan matche Christers gjennomførte «coolness». Det måtte i så fall være Petter Baarli fra Backstreet Girls.

Det er lenge siden Christer Knutsen ga ut sin siste soloplate. Den delen av karrieren var kort og intens. Would You Please Welcome og Grand Hotel ble utgitt back to back i 2005 og -06, og Now Breathe i 2009. Så ble det tyst. Ikke dermed sagt at han gikk fra å være plateartist til å være arbeidsledig. I årene siden har han blant annet spilt med Thomas Dybdahl, Torgeir Waldemar, Kristian Torgalsen, og, kanskje viktigst av alt, med Sivert Høyem. De to er akkurat nå aktuelle med en nydelig, høytidsstemt versjon av «Mary’s Boy Child», som hadde førpremiere her på bloggen i går. I morgen, fredag, er den ute overalt, men er du nysgjerrig på hvordan det låter finner du den her.

Sjekk også: Sivert Høyems favorittjulelåter

Over jul kommer debutalbumet til Munroe/Knutsen der vår mann har slått seg sammen med Hilde Marie Munroe «kjært barn har mange navn» Kjersem hvis liste med favorittjulelåter du finner her. Frem til nå har duoen gitt ut tre singler, hvorav en er en nydelig cover av Tom Pettys «Insider» som ved et skjebnens lune sammenfalt med hans dødsfall.

Men nå er det for det meste fryd og glede eller iallfall lun julestemning og nostalgi som står for tur når Christer skal presentere sine favorittjulelåter. Det er bare å sette på spillelisten nederst på siden, enten i Spotify eller Tidal, og lese hva han har å si om de forskjellige valgene sine. Vær så god, Christer, ordet er ditt.

«Fairytale Of New York» – The Pogues feat. Kirsty MacColl

Jeg føler at alle de beste julesangene – i likhet med barnelitteratur – ble skrevet før jeg ble født. Dette er unntaket. Denne er inne i jule-kanonen på lik linje med «Silent Night» og «White Christmas» for hele den vestlige verden, vil jeg tro. Jeg husker veldig godt det året den kom og at jeg kjøpte If I Should Fall From Grace With God i etterkant.

«Santa Claus Is Coming to Town» – The Crystals/Phil Spector

Egentlig kunne lista mi bare vært alle låtene fra A Christmas Gift For You From Phil Spector. I vår lille famile er den en så integrert del av adventen at min, da 5-6 år gamle sønn, for en del år tilbake hørte The Ronettes’ «Be My Baby» på Reiseradioen, og lurte på hvorfor i alle verdens dager de spilte julesanger midt på sommeren.

«Merry Christmas, Baby» – The Beach Boys

Beach Boys’ julealbum får også kjørt seg i desember. Det bærer, i likhet med mange julealbum, preg av bestilling fra plateselskap og hastverksarbeid og er en ganske middelmådig affære, men når man først skal ha julemusikk i stua kan det like godt være stemmene til Wilson-brødrene som får fremføre den. Denne er en av Brian Wilsons originallåter og er en skikkelig midt på treet Beach Boys-låt!

«Must Be Santa» – Bob Dylan

Jeg elsker juleplata til Dylan. Jeg ELSKER den. Den er akkurat så langt ute at det er kjempevakkert! Jeg tror han koste seg like mye med å spille inn denne plata som han må ha gjort med å offentliggjøre at nettopp han skulle slippe juleplate. Jeg elsker når han synger på latin på «Oh Come All Ye Faithful» («Adeste Fideles») og høres ut som en amerikansk turist som skal uttale gatenavn i Paris. «Rrreegil andjelåååårum!!» «Must Be Santa» er en fest av en låt!

«Jesus Christ» – Big Star

Jeg er veldig glad for at Big Star laget en julelåt sånn at jeg kan heie på Big Star denne gangen også.

«2000 Miles» – Pretenders

Etter at den hadde dukket opp i bevisstheten til Sivert Høyem i fjor (etter at han hadde skrevet en sånn liste som dette til deg), ble vi sittende i studio og spille den istedenfor det vi var der for å gjøre. Nydelig låt fra et band jeg må slutte å glemme å høre mer på.

«Just Like Christmas» – Low

En av låtene (sammen med «O helga natt») som også er uløselig knyttet til en annen juletradisjon, Mongoland!

«O helga natt» – Jussi Björling

En venn og kollega som jeg spilte med i flere år pleide, når han ble full på fest, å finne et skap å stå i og synge «O helga natt». Når jeg hører denne tenker jeg 25% på jul, 25% Mongoland og 50% på Magne.

«Peace On Earth»/»Little Drummer Boy» – Bing Crosby & David Bowie

En helt usannsynlig – og helt nydelig innspilling. Og veldig gøy pludring de to imellom før låta egentlig starter.

BC: “Tell me, do you ever listen to any of the older fellas?”

DB: “Oh yes, Sure! I like John Lennon, and the other guy, eh… Harry Nilsson!”

«When You Wish Upon A Star» – Cliff Edwards (Timmy Gresshoppe)

Kanskje den låta i verden som trigger mest konkrete minner og følelser. Jeg kan kjenne lukta av kalkun bare jeg tenker på den.