Bendik Brænne, sønn av forfatteren Trond Brænne, slapp nylig sitt tredje album med den sterkt misvisende – eller ikke – tittelen The Last Great Country Swindle. Det er nemlig en plate som er langt mer pop enn country, der Bendik viser hvilken utmerket låtskriver han er (sammen med sin bror Mattis Brænne Wigestrand), og i tillegg gjør en super versjon av Del Shannons klassiske 1961-hit «Runaway». Det er første utgivelse på Bendiks eget selskap, Bendix Records.

Det er et bra lag han har fått med på albumet også; David Wallumrød, Martin Windstad, Mari Persen, kompet til Los Plantronics (Kjetil Jakobsen og Lars Erik Larsen) der Bendik har spilt saksofon de siste ti årene, og ikke minst den kanadiske singer/songwriteren Daniel Romano. The Last Great Country Swindle låter følgelig også «ganske bra». På min Topp 50-liste over årets album havnet den på en grei 41. plass, men det kunne like gjerne vært på 42 plass. Eller 19. Jo lenger ned på slike lister man kommer, jo vanskeligere er det å rangere titlene.

Sjekk også: Favorittjulelåtene til Amund Maarud

Bendik har også bidratt på en nærmest endeløs rekke andre artisters plater, og vi kan nevne navn som Jonas Alaska, Kurt Nilsen, ORBO & The Longshots, Amund Maarud, Dumdum Boys, Admiral P og Bazooka Boppers som toppen av isfjellet.

Nå er det derimot tid for at Bendik skal få presentere sine favorittjulelåter for leserne av denne bloggen. Fin liste er det også, spør du meg, helt i tråd med platene hans. Over til deg, Bendik!

«Christmas Can’t Be Far Away» – Nick Lowe
Jeg elsker Nick Lowe. Også juleplata hans.

«Every Day Will Be Like A Holiday» – William Bell
Hørte denne første gang på en Carole King plate i fjor. Jeg hadde en plan forrige høst om å lage en Carole King coverplate, og gikk selvsagt tungt inn i King-katalogen. Jeg elsket denne låta, men fant jo fort ut at hun ikke hadde skrevet den. Dette er orginalen, tror jeg. Enda fetere enn King versjonen.

«Children Go Where I Send You» – Nina Simone
Nina Simone At The Village Gate fra 1961 er en helt fantastisk liveplate, og denne avslutter albumet. Det skal mye til for å svinge som Nina Simone.

«Snow» – Harry Nilsson
Denne låta er hentet fra en favorittplate, Nilsson Sings Newman, der Harry Nilsson utelukkende synger Randy Newman-låter, akkompagnert av Newman selv. «Snow» er kanskje ikke en julelåt, men den gir i hvert fall assosiasjoner til vinteren, hehe.

«It Won’t Seem Like Christmas (Without You)» – Paal Flaata
Jeg hørte denne låta for første gang for noen dager siden. Jeg skal være vikar i blåseseksjonen til Elvis-prosjektet til Flaata/Ackles/Busk, og jeg fikk en låtliste over låter jeg må lære meg. Denne var en av dem, og Flaata synger faens så bra. (OBS! Bendik skrev dette før turneen han sikter til startet.)

«Verda omkring» – Maj Britt Andersen
Faren min skrev den låta her sammen med Geir Holmsen året jeg ble født (1987), og man kan trygt si at den har fulgt meg hele livet, hehe. Deilig 80’s sound, og med min navnebror Bendik Hofseth på saksofon!

«Ol’ 55» – Tom Waits
Dette er jo ikke egentlig en julelåt, men jeg forbinder den veldig med jula. Du skjønner. Jeg og to av mine beste venner har verdens beste juletradisjon. Etter at alle har feiret ferdig med familiene sine stikker vi ned til moren til Nikolai på Stabekk. Der sitter vi utover natta å spiller og drikker røde drinker. Full rigg med pedal steel, piano og diverse. Tror det blir tolvte året på rad i år. Denne har vært med alle åra.

«Have Yourself A Merry Little Christmas» – Frank Sinatra
Er ikke så lett å komme utenom denne. Jeg har ikke et veldig sterkt forhold til jul og julemusikk, men dette er nok den som gir meg sterkest assosiasjoner til jula.