Hvem var det som sa at country ikke også kunne være sommermusikk? James Talleys «Alabama Summertime», Dierks Bentleys «Pretty Girls», Whitney Rose’ «You Only Love Me In The Summertime», Ian Tysons «Summer Wages» og ikke minst Rumers blodferske og aldeles fantastiske «Deep Summer In The Deep South» (skrevet av Hugh Prestwood) er låter som oser sol og sommer, perfekte for dager som disse. Du finner dem her.

Da jeg for noen år siden opprettet spillelisten «Jævla bra countrymusikk» begynte det som en tanke om å samle 100 låter som ville være noe i nærheten av en definitiv samling countrylåter jeg mente alle bør kjenne. Tar jeg ikke helt feil valgte jeg den gang helt bevisst ikke å ha med noe norskprodusert, og sannsynligvis var utvalget også preget av dogmet om kun å ha med én sang per artist.

Vel, denne listen har utviklet seg, og ikke minst har den vokst. Voldsomt. Nå er den oppe i godt over 800 sanger, og det finnes knapt et dogme tilbake. Countrymusikken og beslektede sjangere som bluegrass, folk og… la oss si americana, er tungt til stede. Likeledes er det masse norskprodusert country- og americana her nå, hvilket selvfølgelig gjenspeiler både den økte interessen for denne musikken her til lands de siste årene, men også det skyhøye kvalitetsnivået. For meg er det helt naturlig at en spilleliste som denne inneholder låter av både Johnny Cash og Roger Græsberg, både Loretta Lynn og Malin Pettersen, både Nitty Gritty Dirt Band og Hellbillies, både Nanci Griffith og Janne Hea, både Lady Antebellum og Silvertone, både Dixie Chicks og The Northern Belle.

Det er heller ikke lenger slik at jeg kun har én låt med hver artist. Det vil i lengden utelukke altfor mange klassikere. Som denne listen har utviklet seg er den ment å favne bredde, men også kunne vise flere sider ved en artist, og først og fremst BUGNE av fine sanger. Countrymusikken er så full av levd liv, sorg og smerte, glede og håp og alle avskygninger innen dette spekteret av menneskelige erfaringer, at jeg finner det helt naturlig med en ordentlig innholdsrik liste full av gode låter som du kan spille en hel kveld, eller en liten time du vil høre noe du ellers kanskje ikke hører så mye på, eller i 52 timer og 30 minutter, som vi nå er oppe i. I så fall er du ivrig, men jeg kan gå god for musikken. Denne listen består faktisk av 52 timer og 30 minutter med jævla bra countrymusikk.

Og ja, det er en liste som vil fortsette å vokse i omfang. En låt her og en låt der, og vips passerer vi 1000 låter. Vi er dog ikke der med det aller første. Her er det tross alt den virkelige kremen som skal ha plass. God countrysommer!

Sjekk også: Monumentalt, vakkert og sofistikert fra The Opium Cartel