Malin Pettersen
«Tag Team»
(Vestkyst Records)
[usr 6 text=»false»]

The first leg of the journey is completed and the next one is about to begin. See you on the other side folks!

Med disse ordene varslet Malin Pettersen ankomsten av sin første solosingle «Tag Team» på Instagram i går, og det er da også passende at den nye delen av «reisen» starter med en sang om de mange fragmentene som til sammen danner livet.

You travel through
The journey of yourself
With eyes wide open
Holding your own hand
The boy you were at five
Or the girl you were at ten
You’re still the you
You were back then

Etter tre plater som hovedlåtskriver, vokalist og suveren frontfigur i Lucky Lips har Malin nå spilt inn sitt første soloalbum, References, Pt. 1, som slippes om to uker. Jeg skal komme tilbake til albumet når det utgis, men la meg si at det viser en større musikalsk bredde hos Malin enn hva hun har vist til nå. Singlen «Tag Team» vil nok overraske mange, og det er mer på lur.

Er det pop? Er det country? Er det popcountry eller countrypop? Eller noe helt annet? «Tag Team» er en sjangermessig gåte, hverken det ene eller det andre, bare en knakende god – og ekstremt spretten – låt.

Den første lyden du hører stammer fra en raagini, som er en elektronisk versjon av det indiske strengeinstrumentet tanpura. Det er ikke et instrument som spilles rent melodisk, men som gir en droneaktig summelyd. Raaginien spilles av Marcus Forsgren fra Jaga Jazzist og ligger under melodien gjennom hele «Tag Team», og med dette nevnt tror jeg det vil være åpenbart for de fleste med to måtelig velfungerende ører at Malin har tatt et kvantesprang videre på sin ferd. Dette har virkelig ikke mye felles med Lucky Lips og låter av typen «Quit Drinking» og «Eggs And Bacon». Ikke på noen som helst måte, faktisk.

Så vidt jeg har forstått har hun puslet med og planlagt dette nye fremstøtet siden kimen til en solokarriere ble født i hodet hennes for fire år siden. Følger vi en kronologisk linje innebærer det at hun begynte med soloprosjektet midt mellom utgivelsene av Lucky Lips-albumene Mountain Dust og Coming Home, to plater som også er temmelig forskjellige i uttrykk. At Malin er en artist og en låtskriver i utvikling har vi med andre ord vært vitne til lenge. Det gir også mening å nevne at hun er medlem i Robert Moses & The Harmony Crusaders der hun bruker stemmen på en ganske annen måte enn når hun synger country. (Les anmeldelse av deres siste plate her.)

From the day that you are born
There’s a tag team challenge started
All the versions of yourself
Remembered out like a dream

Malin benytter anledningen til å se tilbake på sitt liv i «Tag Team», men også fremover. Du kan ikke bevare hvert eneste øyeblikk, synger hun, «so you better live ’em good, it makes for better memories down the line». Det er en form for livsvisdom i dette som er verdt å fremheve. Det er du selv som bestemmer målet og hvordan du kommer deg dit.

Den reisen hun selv er ute på har bare så vidt begynt. Hun innleder solokarrieren kun få uker før hun fyller 30, så hvem vet hvor dette bærer? Skal vi vende tilbake til det rent musikalske ser det iallfall ut til at alt kan skje. «Tag Team» er deilig annerledes og hopper og spretter av gårde i høyt tempo. Kompet besørges av Olaf Olsen på trommer og Tor Egil Kreken fra Darling West på bass, og Tor Egil er også ansvarlig for en banjo som gjør mye av seg. Malin har også med seg Stian Jørgen Sveen fra Lucky Lips på kassegitar, og Bendik Brænnes gitarist Nikolai Grasaasen sørger for at det elektriske er godt ivaretatt. Anne Marit Bergheim fra Katzenjammer og Mari Sandvær Kreken fra Darling West korer, og under det hele ligger altså Marcus Forsgrens raagini.

«Tag Team» er en stor og gledelig overraskelse, en åpning inn til en hittil usett side fra en av Norges sterkeste kvinnelige stemmer. Det er bare å se frem til fortsettelsen – jeg lover at det blir fint! Og tør jeg forresten foreslå «Easy Come» som neste single? Uansett – grattis, Malin!

Sjekk også: Den fantastiske nye singlen til Thom Hell

PS! Lucky Lips er hverken oppløst eller befinner seg i dvale. Bandet har nettopp gjort sitt første fremstøt i England, og i september skal de spille på Americanafest i Nashville, noe de forståelig nok er fryktelig stolte av. På plakaten ellers finner vi Nitty Gritty Dirt Band, Lee Ann Womack, Mary Gauthier og andre kremnavn, så de er i godt selskap. Lucky Lips og solokarrieren er ifølge Malin to selvstendige prosjekter som lever side om side, men der de prøver å være litt smarte med timingen.