I kveld blir det klart om Oslos trestjernersrestaurant Maaemo er inne på den gjeve The World’s 50 Best Restaurants-listen. Norske kolleger i toppsjiktet er sikre på at det vil skje.

– Ingen kommentar, ler den danske Maaemo-sjefen Esben Holmboe Bang når jeg konfronterer ham med muligheten. Det har seg nemlig slik at «bubbling under»-listen som teller 51. til 100. plass ble publisert i forrige uke og at Maaemo ikke befinner seg på den lenger. I fjor lå den på 79. plass, og det betyr selvsagt ett av to: At restauranten har rykket opp eller er ute av listen. Det endelige svaret får vi i kveld når nedtellingen strømmes live på nettet fra en stor seremoni i Bilbao.

Michelinstjernekollega Björn Svensson fra Galt i Oslo er sikker i sin sak:

– Jeg tror Maaemo er inne på Topp 50. Det føler jeg meg veldig sikker på. Det er vanskelig å si hva det vil ha å si for Oslo som restaurantby, men jeg tror jo det er bra for oss alle, sier en optimistisk Svensson, den svenskfødte kjøkkensjefen som la ned sin andre Michelinrestaurant Fauna og åpnet Galt for å «slippe unna jaget». Det gikk ikke bedre enn at han fikk en stjerne også for sin tredje restaurant som åpnet i fjor høst.

Stjernekokk Sven Erik Renaa fra Renaa i Stavanger tror i likhet med Svensson at Maaemo er inne.

– Ja, absolutt! Jeg har egentlig ikke noe belegg for å si det, men de er så veldig i vinden, så jeg tror Maaemo har klart det, sier han. Sven Erik Renaa fikk sin første Michelinstjerne i 2016 for restauranten Re-Naa i Stavanger.

Også Even Ramsvik, tidligere Michelinkokk med en stjerne for nå nedlagte Ylajali i Oslo, tror Maaemo er inne på listen.

– Uten tvil! De har jobbet så mye med progresjon og utvikling og blir ikke dårligere av det. Oslo er også i ferd med å bli en veldig attraktiv restaurantby. Vi ser at det skjer mye om dagen, sier Ramsvik som nå er deleier i restaurantgruppen Lava sammen med Stian Floer, Tom Victor Gausdal og Anders Braathen og drifter Sentralen, Hitchhiker, Smalhans, Brutus og andre serveringssteder.

Restaurantnestor og fjernsynspersonlighet Eyvind Hellstrøm kunne smykke seg med to Michelinstjerner fra tiden på den sagnomsuste oslorestauranten Bagatalle der han la fra seg kjøkkenkniven i 2009. Han har også kjent på hva det vil si å være inne på The World’s 50 Best-listen, da Bagatelle i listens to første år, 2002 og 2003, lå på henholdsvis 48. og 36. plass.

– Det hadde ingen betydning den gang. 50 Best har kun betydning når man er helt i toppsjiktet som for eksempel Noma har vært flere ganger. Jeg tipper at Noma går til topps igjen ettersom det er en avantgarderestaurant med helt spesielle kvaliteter og langt bortenfor sol og måne.

Men hva med Maaemo?

– Maaemo er en restaurant i toppsjiktet og bør absolutt finnes på 50 Best, mener Hellstrøm.

Esben Holmboe Bang er imidlertid like taus.

– Det eneste jeg vil si er at dette er veldig spennende, sier han og vil heller ikke svare på om han er invitert til utdelingen i Bilbao.

At en restaurant på Grønland skal komme så langt er det ingen som ville trodd for bare få år siden, men nå kan det bli en realitet. Det vil i så fall kunne gi en ekstrem innvirkning på Oslo og Norge som matdestinasjoner.

Les også: Norges lekreste matbok

Maaemo har hatt sine tre Michelinstjerner i tre år og opplever at gjestene kommer fra hele verden. Det er liten tvil om at enda flere vil forsøke å få bord på Maaemo om restauranten havner på Topp 50, men Holmboe Bang vil ikke spekulere i det.

For en tid tilbake skar Maaemo ned på antall åpningsdager og holder nå kun åpent fra onsdag til lørdag. Er det aktuelt å gå tilbake til flere åpningsdager om dere havner på Topp 50?

– Nei, det er det ikke. Vi vil skape et liv for oss selv ved siden av å drive restaurant. Det er vel heller ikke slik at jeg jobber mindre enn før, men nå har vi tre dager i uken hvor vi kan konsentrere oss om det kreative, å utvikle nye retter og metoder. Vi ser mer innovasjon allerede nå, og det er viktig for oss å holde momentum, å stadig se fremover, sier Esben Holmboe Bang.

Les også: Her er musikken Esben spiller på kjøkkenet