Mandag. For mange er det en ukedag med svært dårlig klang; trøtt etter helgen, starten på en ny arbeidsuke, lenge til ny helg, og alt det der. Selv har jeg egentlig ikke et spesielt anstrengt forhold til mandager, men enkelte av dem er likevel ganske kjipe. I dag er jeg skikkelig trøtt etter en fantastisk 40-årsfeiring i Lofoten. Vi kom hjem fra vakre omgivelser sent i går kveld og landet i snøføyka på Gardermoen, trillet kofferter gjennom slaps og grus og har generelt sovet altfor lite. Å vandre ut i drittværet i 7-tiden for å kjøpe brød og andre varer var ikke det minste moro, og nå sitter jeg og ser ut på elendigheten.

Det er da mandager har en skikkelig dårlig klang også for meg, men det må vi prøve å bøte på med adskillig mer iørefallende klanger besørget av en rekke artister som på et eller annet vis har forbannet eller bejublet ukens første dag.

Selvsagt er det Stein Ove Bergs legendariske «Manda’ morra blues» som åpner ballet, og det er neppe noen overraskelse at vi også mer enn sneier innom «Blue Monday». Det finnes flere sanger med samme tittel, og de to mest kjente er skrevet av Dave Bartholomew og gjort kjent av Fats Domino (jeg har også tatt med Smiley Lewis’ originalversjon), og New Order.

Sjekk også: Flott plate fra Robert Moses & The Harmony Crusaders

«I Don’t Like Mondays» med The Boomtown Rats tar den helt ut og skildrer skyteepisoden der 16 år gamle Brenda Ann Spencer skyter og dreper to voksne og skader åtte barn og en politimann på en skole i San Diego. Heldigvis er de fleste sangene her betydelig lysere, selv om de fleste må sies å ha hva det må være lov å kalle en «bittersøt undertone». Du får sanger fra blant annet Wilco, The Mamas And The Papas, Jimmy Buffett, Bangles, Jens Book-Jensen, Frankie Goes To Hollywood, Buckshot LeFonque, Veronica Maggio og veldig mange flere, totalt 100 sanger med 100 artister.

Hold ut, i morgen er det tirsdag!