Highgate Cemetery i London er sammen med Père Lachaise i Paris verdens mest berømte kirkegård. Gravplassen nord i den britiske hovedstaden er bokstavelig talt vilt forskjellig fra Père Lachaise med langt færre celebriteter i «husholdningen», men det den har er den mest ubegripelig fascinerende faunaen jeg noen gang har sett et slikt sted.

Highgate er delt i to, i en vestre del og en østre del, separert av veien Swain’s Lane. Det er østre del som er den største og mest fascinerende. Kirkegårdens mest kjente beboer er utvilsomt filosofen Karl Marx, og andre notabiliteter som ligger her er Sex Pistols’ notoriske managerfigur Malcolm McLaren, The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy-forfatter Douglas Adams, forfatteren George Eliot (født Mary Ann Evans), gitarhelten Bert Jansch og TV-kjendisen Jeremy Beadle.

Malcolm McLaren døde i 2010, 64 år gammel. Foto: Erik Valebrokk
Malcolm McLaren døde i 2010, 64 år gammel. Foto: Erik Valebrokk

Men hvem det enn er som ligger her, er det mest interessante med kirkegården vegetasjonen som har fått lov til å boltre seg fritt. Noen små deler av området er velstelt og åpent, men beveger du deg bort fra hovedveiene møter du et villniss av en annen verden. Gravstenene er mange steder fullstendig dekket av slynggrener og forskjellige planter, som et levende eksempel på at naturen overvinner mennesket.

Les også: Hotell i særklasse

Highgate ligger muligens litt usentralt, men er del av et større område nord i London som også inkluderer koselige Hampstead og friluftsområdet Hampstead Heath på et høydedrag. Her har du utsikt til hele den enorme metropolen nedenfor. Nærmeste tubestasjon til kirkegården er Archway, og du kan også dra til Hampstead, utforske den hyggelige bydelen, spasere opp til Hampstead Heath der du kan besøke Kenwood House (scenen i Notting Hill-filmen der Hugh Grant-figuren overhører en samtale mellom Julia Roberts’ skuespillerkarakter og en kollega og feilaktig tror hun snakker nedsettende om ham er spilt inn her), og deretter ta en buss til ned Highgate.

Spør du meg er det verdt innsatsen. Highgate Cemetery er et nydelig og ikke minst fredelig sted. De døde plager ingen. Sjekk bildekarusellen øverst i saken.

Les også: En minneplass i Soho Square