Århus er Danmarks nest største by – et koselig, vakkert, spennende og fredelig alternativ til hektiske København.

Århus-2
Olafur Eliassons installasjon «Your Rainbow Panorama» ruver på toppen av det fantastiske museet ARoS og er nærmest blitt et moderne symbol for Århus.

Der den danske hoved­stadens sentrumsstrøk er spredt over et større område, er Århus ad­skillig mer kompakt. Det er enkelt å bevege seg til fots gjennom byen, avstandene er korte, og tempoet er generelt roligere.

Hvor bør vi begynne når vi skal lovprise Århus? Jo, med beliggenheten. Byen ligger nydelig til ved fjorden og er omkranset av tett bøkeskog. I skogbrynet finner vi det vakre Marselisborg Slott som tilhører den danske kongefamilien som ofte benytter seg av det som opp­rinnelig var en folkegave – gjerne om sommeren. Når de kongelige ikke bor der er slottsparken åpen for publikum.

Århus-4
Topp stemning blant lokale jenter i Latinerkvarteret.

Slottet ligger i utkanten av Mar­selisskogen som strekker seg flere mil langs fjorden sør for byen. I juni annethvert år kan du her opp­leve utstillingen Sculptures by the Sea som består av et 40-50-talls store installasjoner som på for­skjellig vis er integrert i naturen, både i selve skogen og ute i fjorden. I år varer utstillingen fra 5. juni til 5. juli, og du kan lese mer her:

Sculpture by the Sea

Det nå 11 år gamle museet ARoS har satt Århus på kulturkartet for alvor, ikke minst takket være den enorme «regnbue»-installasjo­nen på taket. Det er en sirkelfor­met glasstunnel av farget glass som gir en fantastisk utsikt over byen, laget av den dansk-island­ske kunstneren Olafur Eliasson. Tunnelen er synlig fra lang av­stand og er blitt et slags flerfar­get symbol for Århus som by.

Utenfor sentrum ligger også det nye Moesgaard Museum som åpnet dørene sist oktober. Dette er et hypermoderne arkeologisk museum som viser hvordan menneskene i området levde før.

Århus-3
Restauranten St. Pauls Apothek serverer cocktails til rettene i stedet for vin og er et av Århus’ kuleste steder i matgaten Jægerborgsgade.

Men Århus handler om adskillig mer enn kultur. Det er en by der det er enkelt å leve det gode liv. En venninnetur en helg eller en svipp innom med fami­lien hvis dere likevel er på ferie på Jylland. For de mange nord­menn som leier sommerhus i Danmark er Århus aldri lenger enn en hyggelig biltur unna.

Gågatenettet i Århus sentrum strekker seg på begge sider av byelven/kanalen som bare går under navnet Aarhus Å eller «åen». Her er Århus-avdelingen av varehuset Magasin som vi også kjenner fra Køben­havn og et utvalg uteserveringer.

Århus-7
Kæhler Spisesalon serverer noen av Danmarks beste «smørrebrød» og er et tilskudd til det de egentlig driver med, keramikk. Butikken ligger 50 meter fra restauranten i M.P. Bruuns gade.

Århus har også et kose­lig område som kalles Latinerkvarteret, et brosteinsbe­lagt strøk med hyggelige småbu­tikker og ditto serveringssteder. Lav bebyggelse, små torg, hyg­gelige bakgårder og en flott dom­kirke er blant attraksjonene.

Jæger­borgsgade lenger inn i byen er også spesielt verdt å trekke frem. Den har etablert seg som Århus’ beste matgate med et knippe spesialforretninger, ka­feer og restauranter, samt noen andre butikker, blant annet en vinforretning der du kan smake før du bestemmer deg for hvilke viner du vil kjøpe. Slikt opplever vi ikke her hjemme!

Århus-6
Fornøyde gjester på Kæhler Spisesalon.

Velger du å kjøpe en flaske vin her og det er en fin dag, kan vi anbefale at du samtidig plukker opp litt god mat i noen av de andre butikkene eller bare kjø­per en sandwich og har piknik i en av byens parker, for eksempel Botanisk hage.

Er du i det strøket bør du legge turen innom Den Gamle By, et stort utendørsmuseum av samme type som Norsk Folkemuseum på Bygdøy eller Maihaugen på Lille­hammer. Det er en spennende opplevelse for både barn og voks­ne, med et større antall skuespil­lere iført gammeldagse kostymer som gjør besøket ekstra levende. Her er også kafé og butikker og masse å finne på.

Århus-5
Installasjon fra «Sculptures by the Sea» i 2013. I år er det ny utstilling fra 5. juni til 5. juli.

Og apropos ting å finne på. Århus har sitt eget tivoli, en vakker og spennende fornøyel­sespark som heter Tivoli Frihe­den, en mindre versjon av den du finner i København. Har du barn, er dette stedet å dra.

Århus må rett og slett opple­ves. Det er en by som vokser på deg for hvert besøk, og til storby å være, virker den liten og for­bausende intim. For min del er den rett og slett et utmerket al­ternativ til København.

OBS! Denne reportasjen har tidligere stått på trykk i Se og Hør.