Coq au vin er en klassisk fransk rett, hane kokt i rødvin med løk, hvitløk, gulrøtter og ymse urter. Det hadde jeg skikkelig lyst på, men hane? Hvor i all verden får du tak i det?  Have no fear! Du trenger ikke hane. Eller høne, for den saks skyld. Det klarer seg lenge med kylling. Da får du riktignok poulet au vin, men det smaker heller ikke snaut om du gjør det riktig.

Jeg er gift med en matblogger og hobbykokk av rang, amatørkokk også faktisk. Helle vant prisen som Norges beste hobbykokk i 2011 og som Norges beste amatørkokk for noen få uker siden (ikke spør om forskjellen, det er to forskjellige konkurranser, men prinsippene er noenlunde de samme), og det medfører en smule prestasjonsangst når jeg selv skal stå for matlagingen. Jeg er god på medisterkaker (oppskrift her) og et par-tre andre enkle retter, men ikke så mye mer, og når Helle en gang iblant sier at det hadde vært «hyggelig» om jeg kunne lage middag en dag, blir det litt sånn «Argh, hva skal jeg lage?» inni meg.

Vel, i går ble det coq au vin, og den ble perfekt. Her er oppskrift og fremgangsmåte, og la meg først av alt rette en stor takk til matprat.no der det lå en oppskrift jeg baserte min egen på.

Så, her er det du trenger å ha i hus (til 2 personer):

To kyllinglår av god kvalitet

En god skvett rødvin (enkel fransk bordvin gjør jobben)

2 store fedd hvitløk

2 laurbærblader

4-5 kvister med frisk timian

Et par skiver røkt bacon av best mulig kvalitet, eller et lite stykke sideflesk

1 dl kyllingkraft

3 dl vann

1 toppet spiseskje tomatpuré

2 store gulrøtter

2-3 sjalottløk

3-4 store champignoner

Salt og pepper

 

Slik gjør du:

Tørk kyllinglårene med litt kjøkkenpapir, skjær dem i to, og legg dem i en bolle/beholder. Hell over rødvin så du dekker lårene, og ha i hvitløk, timian og laurbærblad. Du trenger ikke marinere kyllingen over natten. Det holder med et par timer i vanlig romtemperatur.

Etter et par timer tar du kyllinglårene ut av marinaden og tørker dem med kjøkkenpapir. Legg dem til side, og hell marinaden over i en stor gryte. Kok opp og hold den på middels varme.

Skjær baconet i små biter som du freser i en panne (du trenger ikke smør eller olje, det er nok fett i baconet) i noen få minutter. Pass på at det ikke blir brent, og ha det over i gryta sammen med marinaden. Smelt litt meierismør i pannen og ha i kyllingstykkene som du salter og peprer og bruner godt på begge sider. De skal på ingen måte være gjennomstekt, bare få litt brunfarge som dekker rødfargen fra marinaden. Etter få minutter løfter du kyllingstykkene over i marinaden, har i kyllingkraft, vann og tomatpuré. Hakk gulrøttene i passe store biter og la trekke i minst en time.

Etter en halvtimes tid gjør du følgende: Skjær opp sjalottløk og champignon i skiver, og ha en god klump meierismør i en panne. Skru ned til middels varme og fres løken i noen minutter til den blir gyllen. Dryss over litt salt så den ikke brenner seg. Når løken har fått fin farge og konsistens har du i soppen som skal få en tilsvarende gyllen farge. Det tar fire-fem minutter, og blir det litt tørt i pannen har du i litt mer smør. Når både løk og sopp er myk og gyllen har du den i gryta, men bruk gjerne en flat stekespade så du unngår å få med det overflødige smøret. La alt putre videre en halv times tid (eller mer). Det er viktig at løken og soppen setter smak til kraften, og like viktig at soppen tar til seg smaken fra kraften. Dermed er retten ferdig.

Det ser kanskje ikke utrolig delikat ut, men jeg kan love deg at min coq au vin smaker aldeles utmerket. Foto: Helle Øder Valebrokk
Det ser kanskje ikke utrolig delikat ut, men jeg kan love deg at min coq au vin smaker aldeles utmerket. Foto: Helle Øder Valebrokk

Det beste tilbehøret du kan ha til en coq au vin (synes jeg) er potetmos, men det går også fint med kokte poteter, ris eller tagliatelle. Jeg laget potetmos, og det gjør du slik (stadig til 2 personer):

Du tager fire-fem forholdsvis store poteter, skreller dem og kutter i 1-2 cm tjukke biter. Ha dem i en gryte med kaldt vann som du koker opp (uten salt) og skru ned til «putrevarme» til de er myke. Kjenn etter med en kniv når det er gått noe sånt som 25 minutter. Da er de sannsynligvis ganske perfekte eller rett rundt hjørnet. Skru ned til minimal varme og la dem stå mens du smelter en god smørklatt (30 gram eller deromkring) i en kjele, heller i ca. 1 dl melk, og har i godt med flaksalt, kvernet sort pepper og litt revet muskatnøtt. Ha potetene i en sil og la dem renne godt av før du har dem i en bolle, heller over smør- og melkeblandingen, og støter det hele til en god stappe med dertil egnet redskap.

Simsalabim! Middagen er servert!

PS! Helle var veldig fornøyd med resultatet, og det var jeg også. «Jeg ville ikke endret på en ting», sa hun. Fornøyd med det!