John Prines bortgang i går er beretningen om et varslet dødsfall. Hans første kreftdiagnose kom i 1998, og behandlingen endret stemmen hans til å bli grovere, mer rusten. I fjor skulle han spilt i Oslo Konserthus for andre gang, men Prine var så kreftsyk at turneen ble utsatt. Han kom omsider til konserthuset i februar, og i går døde han altså etter komplikasjoner som følge av covid-19-viruset som også har tatt med seg andre størrelser som Joe Diffie, Hal Willner og ikke minst Adam Schlesinger fra Fountains Of Wayne.

Det er en virkelig størrelse som har forlatt oss, 73 år gammel. John Prine debuterte med sitt selvtitulerte album i 1971 der klassikerne står i kø: «Hello In There», «Angel From Montgomery», «Sam Stone» og flere andre. Prine fortsatte å gi ut plater i høyt tempo gjennom 70-tallet, ikke alltid med like godt resultat, mens han senere var mindre aktiv, men fra tid til annen ga ut plater av til dels skyhøy kvalitet. Hans siste album, The Tree Of Forgiveness, ble utgitt til stor åtgaum og massiv ros i 2018.

Men nå er det slutt, og i den anledning har jeg satt sammen en spilleliste som både er representativ og dekker hele karrieren hans, og selvsagt inneholder det jeg mener er de virkelig essensielle Prine-låtene. Katalogen hans er såpass rik på fantastiske låter at noen helt sikkert vil savne favoritter, men det får stå sin prøve. Jeg har også inkludert gjesteopptredener for Cowboy Junkies og Swamp Dogg, og dessuten tatt med låter fra forskjellige hyllestalbum Prine deltok på.

La oss håpe Prines ord fra «When I Get To Heaven» går i oppfyllelse. Uansett, hvil i fred, John, og takk for dansen!

When I get to heaven, I’m gonna shake God’s hand
Thank him for more blessings than one man can stand
Then I’m gonna get a guitar and start a rock’n’roll band
Check into a swell hotel, ain’t the afterlife grand?