«Video Killed The Radio Star», sang Buggles i 1979, og to år senere trykket MTV sangen til sitt bryst og åpnet formelt kanalen med å vise videoen til sangen 1. august 1981. Musikkvideoene tok imidlertid aldri livet av radiostjernene, selv om det kanskje kunne fortone seg slik i en periode, og 37 år senere er det fint lite som minner oss om at MTV en gang spilte dem døgnet rundt.

Nå er radio på DAB eller nett, og musikkvideoer er på YouTube, og selv om ikke «alle» lenger bruker penger og ressurser på å spille inn disse små promotionfilmene til sangene sine, er det nok av dem som gjør det. Selv ser jeg ikke så mange musikkvideoer, men finner stadig glede i det fra tid til annen. Her skal jeg presentere fire musikkvideoer fra flotte plater som er gitt ut i år. Spørsmålet er hva disse har felles?

Dylan Mondegreeens «Sunless Summer», The Northern Belles «You’re Gonna Leave», Ólafur Arnalds «re:member» og John Grants «Love Is Magic» er sanger med store musikalske forskjeller. Det de åpenbart har felles er at de alle er utgitt i 2018 og etter min mening er utrolig fine på hvert sitt vis, men det er én ting til som binder dem sammen. Klarer du å finne ut hva det er? Dette er ingen konkurranse med premier, men kan betraktes som en visuell popquiz. Alle med rett svar får fire fine musikkvideoopplevelser og min respekt. Dylan Mondegreens video ser du ved å klikke på lenken øverst, de andre tre er her:

Sjekk også: Den store boken om tog – med spilleliste