I dag er det valentinedagen, og det er jo hyggelig. I den anledning tenker jeg det er på sin plass med en spilleliste utelukkende bestående av det Joachim Nielsen – Jokke – i 1997 valgte å kalle positive kjærlighetssanger. Slikt er på mange måter litt «feil» i forhold til kunsten, der det gjerne er slik at triste tilværelser og skakkjørte forhold fører til varige, verdifulle og verdige kulturuttrykk. Harmoni, lykke og velvære er ikke helt comme-il-faut når stor kunst skal defineres, men Jokke så annerledes på det:

«Hele mitt liv har jeg vært så negativ/Aldri et ekte smil, bare et sarkastisk flir/Jeg har vært for enkel, på grensen til primal/Men nå har jeg tenkt litt, jeg er helt normal og jævla sentimental». Frigjort fra ironiens hemmende lenker synger han en ren, uforfalsket, positiv kjærlighetssang, om det å være forelsket og å leve i nuet. Og for en låt det er, simpelthen en av de aller flotteste poplåtene Jokke skrev i løpet av sitt altfor korte liv. Så lenge man har en man er glad i ved sin side går det fint, er det enkle «budskapet», og da er det helt på sin plass bare å synge «na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na» i en uendelighet.

Og det finnes faktisk ganske mange andre gode låter også som feirer det å være forelsket, eller som sier noe om på et eller annet vis å elske et annet menneske enn seg selv, eller hva som foregår når to mennesker har valgt å vie seg til hverandre. Et eksempel er – ironisk nok – The Cures nydelige «Lovesong» fra oppbruddsalbumet Disintegration. Jeg har samlet den (i den fantastiske remixversjonen fra samlingen Mixed Up) og 103 andre i en spilleliste som jeg helt ærlig må si er blitt overraskende fin. Da jeg begynte å samle sanger i denne «positiv kjærlighetssang-kategorien» antok jeg  at det ville bli vanskelig å finne mange nok virkelig gode sanger, men der tok jeg feil.

Blant sangene her er Elvis Presleys definitive tolkning av «Can’t Help Falling In Love» som også er min, eller «vår» sang. Da Helle og jeg giftet oss i Las Vegas for snart 24 år siden var det til tonene av nettopp denne sangen, og hver gang jeg hører den er det som å få et lokomotiv midt i fleisen. Det er den typen sang jeg ikke kan beskytte meg mot. Jeg blir like rørt hver gang.

Andre udiskutabelt romantiske perler som fikk plass på listen er så forskjellige sanger som Prefab Sprouts «The Mystery Of Love», Jonas Fjeld og Lynni Treekrems «Engler i sneen» og Michael Jacksons «The Way You Make Me Feel». I tillegg får du åpenbare kjærlighetshyllester som «Ain’t No Mountain High Enough», «You’re The First, The Last, My Everything», «I Walk The Line», «First Time Ever I Saw Your Face», «Since I Met You Baby», «I Don’t Love You Much, Do I?», «My Baby Just Cares For Me» og den hersens «Kjærlighetsvisa» til Halvdan Sivertsen.

La meg også henlede oppmerksomheten på noe mer ukjente perler som The Waterboys’ «Didn’t We Walk On Water», Jim Croce’ «Alabama Rain», Ingrid Michaelsons «The Way I Am», Vidar Vangs «I’ll Be Johnny And You’ll Be June», Golden Smogs «Until You Came Along», Jonathan Richman & The Modern Lovers’ «Somebody To Hold Me» og Kacey Musgraves’ «Late To The Party». Er ikke dette fine romantiske sanger så vet ikke jeg!

Det kan selvfølgelig hende jeg har glemt noen, så si for all del fra hvis du savner akkurat din positive kjærlighetssang. Dessuten har jeg begrenset meg til én sang per artist, men både Paul McCartney og John Lennon er representert både med The Beatles og dessuten Paul med Wings og John som soloartist.

Her kommer gladlåtene på løpende bånd. Happy valentine!

Sjekk også: Dritbra popmusikk