En gitarsolo sier mer enn 1000 ord. Nei da. Joda. Nei da. Eller hvem vet? Det skal handle om instrumentalmusikk, og da kan du holde på en stund. Rocken er eksempelvis full av band som får det for seg fra tid til annen at det er på tide med en pause fra tekstskrivingen. Kanskje har de et fett riff som bare MÅ spilles inn, kanskje sliter de med å få ordene til å passe noen ganger, kanskje de blir late, eller kanskje de bare synes det er en kul øvelse for en gangs skyld bare å spille, spille, spille som når de er i øvingslokalet og jammer i vei. Da kan det oppstå noe som er steinkult på egen hånd, en groove, et rytmemønster, dette noe som bare drar musikken i riktig retning uten at du trenger å sette ord på det. Bokstavelig talt, altså.

Jeg har valgt å utelate klassisk musikk når jeg har samlet 100 instrumentallåter i én spilleliste. Derimot er jazzens verden full av artister som kun har spilt instrumentalmusikk, og der er det noen jeg ikke har villet hoppe over. For skams skyld har jeg tatt med enkelte neoklassiske artister som Ólafur Arnalds og Max Richter, og jeg klarte heller ikke styre unna filmmusikk. Derfor vil du finne noen velkjente musikkutdrag fra filmer som Blade Runner, Once Upon A Time In America og Ocean’s Eleven.

Mye her er veldig «pent» å høre på som for eksempel New Order, Santana, Santo & Johnny og Jean-Michel Jarre, men siden jeg er en sucker for kontraster, får du også artister som Elephant9, Frank Zappa, Jaga Jazzist og Link Wray som ikke akkurat smører øregangene med vaselin. Da jeg påpekte overfor min venn Robert Moses at hans instrumentallåt «Hipster Cripple» minnet meg om NEU!s «Hallogallo» visste han ikke hva jeg snakket om, men her har jeg satt dem opp etter hverandre så du kan høre hvordan de to låtene uten at Robert var klar over det har visse likheter. En av disse er at de flytter på seg og heller ikke er spesielt easy listening.

Jeg må nevne at jeg for en gangs skyld har klart å begrense meg til 100 låter, og trenger vel neppe påpeke at denne listen kunne vært MYE lenger. Mange vil garantert savne noen låter de mener er essensielle i en sammenheng som denne, men at Lou Reed ikke er representert med sin Metal Machine Music er i høyeste grad et bevisst valg. Om noen skulle lure.

Sjekk også: 500 countrylåter du må høre før du dør

OBS! To sanger mangler fra Tidal-listen, Tom Waits’ «New York Theme» og Ola Kvernberg/Steamdomes «Caterpillar».